De la Societat Digital a les Aules

De la Societat Digital a les Aules
Jordi Jubany i Vila

El teu PLE

El PLE (terme provinent de l'anglès, Personal Learning Environment, o en català, Entorn Personal d'Aprenenatge) fa referència a com les persones aprenem. Des de sempre aprenem del nostre entorn, però mai com ara ho hem tingut tant fàcil d'accedir a fonts que són del nostre interès. Aquest entorn el configuren eines, continguts i persones que formen la nostra xarxa social d'interessos i de creixement personal. El PLE és ric, dinàmic i ens permet desenvolupar la creativitat.

Pràcticament, tots tenim un PLE i el fet d’usar eines digitals a qualsevol moment des de qualsevol lloc ens permet de registrar-ne els usos i prendre’n consciència de com ens ajuda a aprendre. Així, el nostre aprenentatge pot ser autoregulat, fixant-ne objectius, estratègies, processos i la responsabilitat de la seva gestió.

Possibilita que molts estudiants i professionals estenguin els seus apunts més enllà de l’àmbit formal, aprofitant l’aprenentatge informal i no formal. Permet fer públic el que aprenem i mostrar com combinem les diverses fonts. La comunicació i el diàleg amb els altres hi tenen una gran importància i trobem interlocutors que ens són d’interès. Pensadors com Darwin, Voltaire o Erasme ja mantenien relacions epistolars molt intenses per compartir, contrastar i enriquir les seves reflexions.

Ampliació en els següents enllaços:

Zoom

Esquema d'un possible PLE, 2011.

Zoom

Un temps PLE, 2009.