Aprenent a ser mare

Mariona Visa

"El médico de mi hijo"

El médico de mi hijo, Jesús Martínez

"Se acabó el pediatra autoritario, bienvenidos los padres sabios".

Aquests dies de pont he estat llegint aquest llibre del pediatre Jesús Martínez, conegut a la blogosfera, al Facebook i al Huffington Post com El médico de mi hijo.

No és un llibre més amb consells i doctrines sobre com fer dormir els nens, ni sobre com alimentar-los. Tampoc és un tractat amb explicacions incomprensibles enumerant les malalties que poden patir els nens durant la seva infantesa. El llibre, subtitulat "Resuelve por tí mismo los pequeños problemas en la crianza de tu bebé" té com a objectiu donar als pares els coneixements necessaris per a afrontar les petites malalties dels nostres fills. Tot escrit amb un llenguatge molt clarificador, amb molt sentit de l'humor i encara amb més sentit comú.

Un llibre que aporta llum sobre temes que durant massa temps hem cregut que no eren de la nostra incumbència, i que hem delegat en els professionals de la salut. Hi ha molts moments en els quals és lògic consultar al pediatre, i s'ha de fer. Però com diu el llibre, en els últims anys ens havíem acostumat a preguntar al metge sobre qualsevol petit símptoma. La febre, la tos i els mocs (tan habituals en els nens) han passat a ser un senyal d'alarma que omple les consultes. Una dinàmica creada per la societat, que sempre ens ha repetit allò de "Consulti amb el seu metge", i per alguns professionals de pediatria que sovint han receptat abusivament xarops innecessaris que serveixen més per tranquil.litzar als pares que per curar als nens. La societat mercantilitzada ens enlluerna amb publicitat de productes miraculosos que fan més mal que bé, i ens acostuma a no prendre decisions.

Jesús Martínez ens recorda que hem de cuidar als nostres fills quan estan malats, però cuidar no és sinònim de medicar. El llibre dedica capítols centrals a explicar els beneficis de la febre, la tos i els mocs, i explica que erradicar-los no és sempre la millor solució, ja que ajuden a protegir-nos i a combatre els virus. El llibre inclou tres decàlegs de la Asociación Española de Pediatría que haurien de ser de lectura obligatòria per a tots els pares!

"Somos amigos de los mocos", "¡Cuidado! Parece que le ha dado un rayo de sol"; "La cola no se toca" o "La dictadura de los percentiles" són alguns dels títols dels capítols, per a què us feu una idea dels temes que tracta el llibre, i amb quin enfocament.

"Nuestros miedos e inseguridades nos quitan libertad, el don más preciado; la sabiduría, en cambio, nos hace libres: transmitamos seguridad a nuestros hijos estando nosotros también seguros de lo que hacemos. Tomemos decisiones sabias a diario, demostremos nuestra fortaleza por el bien de nuestros hijos; nos observan".

Afortunadament, en els últims anys, aquestes informacions s'han anat divulgant a través de molts blogs de pediatria, molt actius en les xarxes socials. Consultant les pàgines adequades d'Internet tenim l'oportunitat de ser pares cada vegada més informats, i aquest és un gran pas. Jesús Marínez fa una important tasca de divulgació en el seu blog, i ha estat també l'impulsor del grup de Facebook El médico de mi hijo, en el que es poden fer consultes relacionades amb la pediatria, i que actualment ja té més de 20.000 seguidors. En aquesta pàgina els pares expliquen breument els dubtes relacionats amb la salut o la criança del seu fill i en pocs minuts reben respostes de pediatres, infermers i d'altres pares, creant un feedback molt enriquidor del que tots els participants del grup podem aprendre. Si no en formeu part, us animo a entrar-hi!

Jo em considero una mare més sàvia des que tinc accés a aquestes informacions! I, el que és important, més segura sobre com tractar els petits contratemps de salut que tenen i tindran els meus fills!