Aprenent a ser mare

Mariona Visa

Els llibres pop-up de David A. Carter

 

Els llibres en pop-up (amb elements desplegables que sobresurten de la pàgina) no han estat mai els meus favorits a l'hora d'explicar contes als nens. Crec que sovint aquests elements fan que els nens perdin el fil de la història que se'ls hi explica, i, a més a més, són llibres que acaben fàcilment fets malbé si els expliquem a nens massa petits.

Hi ha algunes excepcions, és clar. A casa tenim el llibre de "El tresor perdut de l'illa calavera", que conté uns pop-ups fantàstics que s'integren perfectament a la història (de fet, són la història). O les "Fàules", d'Isop, que conté desplegables molt rics en detalls i molt el.laborats.

I una gran excepció la conformen les obres de l'artista David A. Carter, del que avui vull parlar-vos. És conegut per la seva sèrie Bugs (Cuques) i les seves obres han estat traduïdes a molts idiomes. A banda de llibres infantils, també crea obres per al públic adult, com el disseny de l'últim àlbum del grup Coldplay. En obrir les seves pàgines, tot un món màgic es desplega davant dels ulls dels nens. Al ser llibres no narratius, la lectura se centra exclusivament en observar les enginyoses obres d'origami quasi impossibles que sorgeixen en cada pàgina i en anar descobrint els reptes que ens proposa l'autor, ja enunciats normalment en el títol del llibre: El 2 Blau, 600 punts negres, Un punt vermell, Soroll Blanc... Així, tot i que no és un llibre que ens endinsa en relats diversos, és molt il·lustratiu a l'hora d'ensenyar als nens que, en obrir un llibre, qualsevol cosa hi pot aparèixer. I, tot i ser molt coloristes, els llibres no són únicament visuals, sinó que els sons que fan els pop-up també són un element més de l'obra.

Nosaltres tenim Un punt vermell, un llibre en el qual hem de descobrir un punt de color vermell amagat entre les formes que sorgeixen a cada pàgina. Molt creatiu i divertit!

Aquí en podeu veure algunes imatges:

Un punt vermell; Ed. Combel

 

Un punt vermell; Ed. Combel

 

Un punt vermell; Ed. Combel

 

I aquí podeu veure uns vídeo d'un altre dels seus llibres, 600 punts negres, ja que és difícil fer-se'n una idea dels llibres d'aquest autor només amb les fotografies.