Aprenent a ser mare

Mariona Visa

Novetat editorial: Padres y madres en serie

Escric de nou després d'uns mesos sense actualitzar aquest bloc!

A casa els meus fills segueixen llegint molts llibres infantils (i la gran ja algun de primers lectors) que m'agradaria recomanar-vos i compartir en aquesta pàgina, però últimament he disposat de poc temps per escriure el bloc.

Una de les causes és una novetat que s'ha anat cuinant a vàries mans aquests mesos i que avui per fi puc presentar-vos:

Zoom

Padres y madres en serie; Mariona Visa (Coord.)

 

Com he comentat algun cop, des que vaig convertir-me en mare m’he interessat per l’estudi de la maternitat des del meu àmbit professional, que és la investigació en Comunicació i en Periodisme. Actualment, com a professora del Grau de Comunicació i Periodisme Audiovisuals de la Universitat de Lleida i membre del grup de recerca GECIEC, les meves línies d’investigació s’han centrat en la representació visual i textual de la família en els mitjans de comunicació i les xarxes socials.

L’any passat, en aquestes dates, presentàvem juntament amb la historiadora i amiga Cira Crespo el llibre Madres en red. Del lavadero a la blogosfera. (Clave Intelectual, 2014).

I ara puc presentar-vos aquest Padres y madres en serie. Representaciones de la parentalidad en la ficción televisiva, que he coordinat i ha estat publicat recentment per la Editorial UOC. Si com jo i sou àvids consumidors de les series de televisió de qualitat que ens han arribat els últims anys, aquest llibre de ben segur us interessarà! Se centra en concret en l’anàlisi de la representació de la paternitat i la maternitat en les series de l’anomenada Tercera edat d’or de la ficció televisiva, on han proliferat personatges definits dins de l’entorn familiar. Però també es repassen sèries europees i estatals que de probablement també heu seguit i coneixeu.

La idea d’aquest llibre va sorgir a principis de 2015, i per a que pogués veure la llum necessitava la col.laboració de molts altres investigadors que s’interessessin per analitzar les diverses sèries des del punt de vista de la representació de la parentalitat. Afortunadament, de seguida va sumar-se molta gent al projecte, des de reconeguts especialistes en ficció televisiva fins a gent provinent de d’altres disciplines com la història o l’antropologia. Moltes gràcies de nou a tots ells per la voluntat de participar en el llibre i per la qualitat dels textos!

Ben aviat el llibre estarà disponible a les llibreries. Mentrestant, per anar fent boca, us deixo l´índex on podeu veure les sèries que s’analitzen i els investigadors que hi han participat:

 

PARTE I. Representaciones de la parentalidad en la ficción televisiva.

Capítulo I. Nuestros padres, nuestras madres: Los Soprano y la historia de relaciones familiares

en la ficción televisiva.. Concepción Cascajosa Virino.

Capítulo II. El progenitor «colega»: nuevas relaciones paternofiliales en las series de televisión. Raquel Crisóstomo.

Capítulo III. La gran familia. Deconstruyendo los modelos de convivencia, Modern Family. Virginia Luzón.

Capítulo IV. La bipolaridad de las representaciones parentales en Homeland. Teresa Piñeiro-Otero.

Capítulo V. «Mis hijos…»: la lucha por el poder y la paternidad / maternidad en Juego de Tronos. Oscar González Camaño.

Capítulo VI. A través del espéculo: maternidad(es) y conflicto paternofilial en Masters of Sex. Natalia Martínez Pérez.

Capítulo VII. True Detective: la familia en el pantano. Vida y supervivencia en la Norteamérica de la maldad. Iván Gómez.

PARTE II. Padres en serie.

Capítulo VIII. Salir de la Isla habría sido más fácil con un buen padre. Daddy issues y las relaciones

paternofiliales complejas en Perdidos. Noor Yasmina Benchichà López.

Capítulo IX. El psicópata amable: Masculinidad y paternidad en Dexter. M. Isabel Santaulària i Capdevila.

Capítulo X. Donald Draper y la figura de padre ausente en Mad Men. Francisco Cabezuelo-Lorenzo.

Capítulo XI. Un padre provee. El sustento económico como excusa en Breaking Bad. Mariona Visa

Capítulo XII. Estar ahí: Louie y los límites de la paternidad. Manuel Garín.

Capítulo XIII. Apariencias / Transparencias. Paternidades migratorias en Transparent. Manel Jiménez y Alan Salvadó.

 

PARTE III. Madres en serie

Capítulo XIV. La madre en el imaginario popular de Occidente: de la Virgen María a Mad Men. Cira Crespo

Capítulo XV. La inversión de roles en las series familiares. Las nuevas madres en A dos metros bajo tierra, United States of Tara y Transparent. Anna Tous-Rovirosa

Capítulo XVI. Mujeres desesperadas o la feminidad y sus contradicciones. Mar Chicharro-Merayo

Capítulo XVII. Las nuevas representaciones de lamaternidad: la ambivalencia del ser mujer en la sociedad contemporánea. Un análisis de Weeds. Joana Soto Merola

Capítulo XVIII. La «tercera mujer» en la ficción televisiva: Heroínas emancipadas y empoderamiento femenino en la era de la post-tv. Enric Ros.

Capítulo XIX. «No te preocupes. No me voy a divorciar de ti . Eres demasiado valioso para mí profesionalmente hablando»: liberación y maternidad en The Good Wife. Anna Garriga Alsina y Jorge Martínez Lucena.

Capítulo XX. Forbrydelsen y Bron / Broen: maternidad a la escandinava. Rubén Romero Santos

Capítulo XXI. La representación de la madre en la ficción televisiva española.. Charo Lacalle y Mariluz Sánchez.

Capítulo XXII. La serie La Riera de TV3. La conciliación de las lógicas tardomodernas con la definición de la identidad femenina ligada a la maternidad. Teresa Serés Seuma.

 

(Si algú de vosaltres està interessat en conèixer les meves investigacions, en aquesta pàgina hi trobareu tota la informació actualitzada: marionavisa@blogspot.com)