En família

Un bany relaxant?

Es diu sovint que el bany és un moment relaxant per als nadons, gairebé un moment màgic de contacte físic i afectiu, i que convé banyar-los a última hora, perquè la relaxació els ajudarà a dormir

També es diu que, per motius d’una cosa anomenada “higiene”, cal banyar els nens (i sobretot els nadons) cada dia. Sembla que si no tens prou higiene agafaràs tota mena de malalties (però jo, com a metge, no sé quines malalties serien). Sempre m’han sorprès aquestes afirmacions. He vist nadons que, almenys durant una temporada, ploren i ploren perquè el bany no els agrada gens ni mica. N’he vist que no dormen ni amb bany ni sense. He vist bebès que sí, disfruten del bany, però no sembla que això els relaxi, més aviat fan rialles, xipollegen amb entusiasme amb els ulls molt oberts i ho deixen tot perdut. I pel que fa a la higiene, quan jo era petit el que era normal era dutxar-se un cop per setmana. Els dissabtes. Encara que estiguessis net. Recordo que als meus llibres escolars es parlava d’higiene, però no de dutxa, sinó de rentar-se cada matí les mans i la cara, encara vestit amb els pantalons del pijama i una samarreta de tirants (era un llibre il·lustrat).

He buscat informació científica sobre el bany i no he aconseguir trobar estudis sobre nadons. Sí sobre prematurs, encara hospitalitzats. Un estudi taiwanès, de fa vuit anys, mostra que “el bany rutinari no només altera el son dels prematurs, sinó que també incrementa les conductes d’estrès”. En un estudi nord-americà, fa nou anys, banyaven els prematurs cada dos dies o bé cada quatre dies, i feien cultius de la flora cutània; no van trobar diferències, ni hi va haver cap infecció atribuïble a la freqüència dels banys. Conclouen que cada quatre dies ja està bé (no he trobat cap estudi que compari quatre dies amb sis o vuit). Els bebès a terme, esclar, no són com els prematurs. D’una banda, es pot imaginar que el bany no els resultarà tan estressant. Com a mínim, no a tots. Però els prematurs tenen el sistema immunitari més immadur, i estan exposats als perillosos microbis que poblen els hospitals; segur que els nadons a terme, tranquil·lament protegits a casa seva, poden estar encara més de quatre dies sense banyar-se.

En conclusió: si el seu fill disfruta amb el bany, enhorabona. Però si veu que ho passa malament, pot reduir molt la freqüència dels banys o rentar-lo simplement amb una esponja. I si no li va bé fer-ho a la nit, el pot banyar a qualsevol altra hora. Això sí, no deixi mai el seu fill sol a la banyera, ni tan sols subjecte amb suposats mecanismes de seguretat, fins que tingui cinc anys. Ni un segon. Si truquen a la porta, que s’esperin.