Educació
Criatures / Adolescència26/11/2022

Trencar el cicle de la pobresa

Fundesplai impulsa Demà Jove, un programa que permetrà inserir al món laboral 300 joves

BarcelonaL’atur juvenil, que és el dels joves que tenen entre 16 i 24 anys, se situa en el 25,7% a Catalunya, segons dades de l’Idescat. La taxa dobla, gairebé, el 14% del conjunt de la UE. Per mirar de posar-hi remei, fa anys que a Fundesplai es van fixar en la tasca d’èxit de la fundació brasilera Renapsi, amb "resultats contrastats", segons la directora general, Cristina Rodríguez, i que funciona a tot el país sud-americà amb una eina tecnològica pròpia. Al llarg de tres dècades, aquest programa, anomenat Demà Jovem, ha empès 170.000 joves brasilers cap a un futur digne. I la seva rèplica catalana, Demà Jove, ha fet el mateix amb més de 100 joves el curs passat i hi tornarà amb 300 més aquest curs, en la seva segona edició. Adreçat a nois sense feina i amb formació escassa o nul·la, funciona gràcies al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) i ha cristal·litzat després de dos pilots, el 2017 i el 2019, que es van fer sota el paraigua d’Erasmus+ i en els quals van participar 88 joves.

Com a projecte de FP dual, Demà Jove es recolza en tres potes: l’orientació i l’acompanyament, la formació i la contractació. Els participants tenen el suport i el seguiment d’un tutor, estudien un cicle formatiu i treballen (cobrant) des del primer dia i durant un any, la qual cosa recupera la vella figura de l’aprenent. En acabat, reben un certificat de professionalitat, que facilita que continuïn formant-se i treballant en el camp triat: lleure (director o monitor, també per a alumnes amb necessitats especials o amb discapacitat), administració (gestió o microinformàtica), o cuina (auxiliar). Tot fa pensar que la iniciativa canviarà la vida a la gran majoria d’inscrits, joves aturats entre 18 i 29 anys que ja aprenen treballant en empreses de Barcelona, del Prat i de l’Hospitalet de Llobregat. "Les dades després de les proves pilot ens van impressionar: el 80% havien aconseguit una feina o havien reprès els estudis, o bé feien totes dues coses", apunta Rodríguez.

Cargando
No hay anuncios

Oferir oportunitats

Una delegació brasilera amb membres de Renapsi i de les autoritats de l’estat federat de Goiás van visitar aquest novembre Catalunya; la comitiva incloïa 12 aprenents brasilers, que van conviure amb 12 de catalans. Promotors i participants van conèixer l’ARA, projectes de Fundesplai, l’Ajuntament del Prat i la Generalitat, on els van rebre el president, Pere Aragonès, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. "En un país que es vol modern i avançat, ningú es pot sentir menystingut o discriminat per un factor d’edat", va apuntar Aragonès, que va afegir que el projecte Demà Joverecull aquesta "mirada positiva". "Una mirada encaminada a l’emancipació juvenil, a oferir oportunitats en el present; oportunitats de poder participar, de formar-se, de treballar en una feina digna", va insistir. La trobada es va acabar a Brussel·les, on es va dur el programa al Parlament Europeu.

Cargando
No hay anuncios

El fundador de Renapsi, Adair Meira, va qualificar de "molt eloqüent" l'experiència d'aquests dies. En nom del govern de Goiás, que col·labora amb l’entitat amb el seu propi programa Aprendiz do Futuro, la primera dama, Gracinha Caiado, va destacar que la seva missió és "trencar" el cicle de la pobresa. "El meu somni és aconseguir arribar a 20.000 joves, perquè sense l’educació, res és possible. Només l’estudi us donarà oportunitats i jo hi treballaré cada dia perquè sou el futur de la nostra nació", va afegir. Una sembra de llavors i una pluja de flors va inaugurar el segonDemà Joveacompanyat per la frase: "Somiar és llançar llavors en l’aire tenint la completa confiança que en tornaran fetes flors". El president de Fundesplai, Josep Gassó, va desitjar que els joves, a part de feina i formació, "recuperin l’esperança" que és, segons ell, el valor que els farà ser capaços de lluitar per un món millor. El conseller Campuzano va concloure que cal "invertir en llavors" i cal "donar esperança".

Segones oportunitats

Miguel Ángel Muñoz Castaño (23 anys)

Sant Adrià de Besòs / Gestió administrativa a la fundació Espigoladors

"Venia del món del lleure i em vaig trobar amb un sou de monitor amb el qual no podia viure ni sortir de casa. Em va arribar al telèfon la notificació que es començava a fer aquest programa i que em donava l’oportunitat de treure’m un títol i, a més a més, de cobrar un sou que em permetria tenir una miqueta més d’independència".

Cargando
No hay anuncios

María Guerrini Dolce (27 anys)

Barcelona / Monitora de lleure a les escoles Badalona Port i Santa Anna

"Fa dos anys que vaig arribar a Barcelona, a l’Argentina em vaig graduar en educació inicial, però, per qüestions burocràtiques, no puc fer la meva feina aquí. Vaig treballar en botigues de roba fins que vaig dir prou perquè, realment, l’educació m’encanta, i gràcies al programa he pogut inserir-me en el món laboral educatiu".

Cargando
No hay anuncios

Allana Vitória Santos (15 anys)

Goiânia (Goiás, Brasil) / Aprenent a l'administració pública

"L'experiència en la meva feina és excel·lent, perquè cada dia hi aprenc coses noves, com fer servir l’ordinador, conversar amb els usuaris del servei públic. També tinc formació a distància per treballar de cara al públic, treballar la psicologia de la gent, ètica i moral... Quatre dies treballo presencialment al meu servei i un dia faig el curs digital".

Cargando
No hay anuncios

João Victor Gonçalves (17 anys)

Avelinópolis (Goiás, Brasil) / Aprenent a l'administració pública

"Aquest programa és únic i molt important, perquè està molt lligat a l’educació. Combat molta evasió escolar i inclou cursos de matemàtiques, portuguès i redacció, i quan no traiem gaire bones notes a l’escola pregunten si hi faltem molt i es posen en contacte amb nosaltres per saber per què. M'ho passo molt bé a la feina. Treballo a la part administrativa, a la recepció, arxivant documents".

Cargando
No hay anuncios