Cinc lectures imprescindibles sobre psicologia
Aquests llibres ens poden enriquir mentre ens connectem amb el plaer de llegir i aprendre durant l’estiu
Ja estem immersos en l’estiu, i si ens és possible podrem gaudir de temps de descans i d’oci familiar. Us proposo cinc lectures imprescindibles per enriquir-nos mentre ens connectem amb el plaer de llegir i aprendre.
‘L’amor que ens cura’. Boris Cyrulnik
L'autor, a l'edat de sis anys, orfe, i havent perdut tota la seva família pel nazisme, aconsegueix escapar-se d'un camp de concentració, gràcies a l’ajuda d’una infermera i comença una etapa per centres i famílies d'acollida. Als vuit anys l’assistència pública francesa l’instal·la en una granja i, malgrat que el seu futur semblava associat a ella, es converteix en neuròleg i psiquiatre. Va completar tots dos estudis alhora perquè volia tenir la visió més àmplia possible de l’ésser humà. El neuròleg i psiquiatre francès, expert en resiliència (la capacitat d’un nou desenvolupament després d’un trauma), explora en aquest llibre el poder terapèutic i creatiu de la parella. Ens narra amb una prosa molt cuidada històries de resiliència, és a dir, la capacitat autoterapèutica de les persones davant del patiment psíquic, i com el vincle de la parella permet transformar el dolor i tornar a la vida a aquells que estan marcats per profundes ferides a causa d’antigues experiències traumàtiques.
‘La clau de la bona vida’. Joan Garriga
Garriga és psicòleg i cofundador de l’Institut Gestalt de Barcelona. Terapeuta i formador en constel·lacions familiars, va introduir a Espanya Bert Hellinger, principal exponent d’aquest treball terapèutic. En aquest llibre, escrit com a regal del 18è aniversari del seu fill, ens explica que la clau té tres dents, que són els tres recursos que necessitem per enfrontar-nos a les vicissituds de la vida: la veritat, la valentia i la consciència. És a dir, ser un mateix, el coratge per mantenir-nos sencers davant de les adversitats i estar connectats a la pròpia existència i al que ens envolta. Si fem servir aquesta clau, aconseguirem la bona vida, que no és altra cosa que ser capaços de prendre i deixar anar amb alegria allò que la vida té reservat per a nosaltres.
‘L’home que va confondre la seva dona amb un barret’. Oliver Sacks
Aquest llibre és un clàssic, escrit pel neuròleg Oliver Sacks. Fill de metges i educat als estrictes internats del seu país, va ser un brillant estudiant de ciències que es va graduar a la Universitat d’Oxford. L’autor relata els casos clínics de 24 dels seus pacients. Sacks va triar aquest títol basant-se en la història d’un dels pacients que pateix d’agnòsia visual, un dèficit neurològic que es caracteritza per la pèrdua de la capacitat de reconèixer cares i objectes. La finalitat del text no és que entenguem clarament l’afectació cerebral i els seus símptomes, sinó que siguem capaços de connectar íntimament amb els pacients i que entenguem l’abast adaptatiu i d’afectació emocional i familiar que tenen els problemes neurològics.
‘Pensar bé, sentir-se bé’. Walter Riso
Walter Riso, doctor en psicologia i especialista en teràpia cognitiva, viu a cavall entre Bogotà i Barcelona. Escriu tant llibres divulgatius com científics. La premissa d’aquest llibre és que si penséssim millor també actuaríem i ens sentiríem millor. Considera que, malgrat que la nostra ment és la causant del nostre patiment, també podem revertir aquest procés mental negatiu i transformar-lo, adonant-nos dels nostres errors i desaprenent allò que vam aprendre de manera equivocada. Aquesta obra ens convida a corregir els mals hàbits que ens porten a cometre múltiples errors a la nostra vida, i a assolir un pensament sa i racional que ens aporti equilibri.
‘L’art d’amargar-se la vida’. Paul Watzlavick
Paul Watzlavick, psicòleg i filòsof, és un dels referents de la psicoteràpia del segle XX. Va ser un dels principals autors de la teoria de la comunicació humana i del constructivisme, i una important referència en la teràpia familiar i sistèmica. Combinà sempre els seus dots per a la investigació i la ciència amb un gran sentit de l’humor, que es veu reflectit en múltiples textos, com és el cas d’aquest llibre. A L’art d’amargar-se la vida, Paul Watzlavick ens explica que, per amargar-nos-la, no n’hi ha prou amb viure diversos contratemps i adversitats, sinó que ens hem d’esforçar significativament. Escrit com si fos un manual d’antiajuda, des d’una perspectiva de psicologia inversa i irònica, l’autor ens explica què hem de fer quotidianament per tal d’aconseguir que la nostra existència ens aporti un gran patiment i siguem uns amargats.
A gaudir i bon estiu!
Helena Alvarado és psicòloga sanitària