Estratègies i activitats originals (i sense pantalles) per a aquest estiu
Flors congelades, pintures gelades i fer neu artificial són algunes de les propostes
Si conciliar ja és complicat durant el curs escolar, quan arriba l’estiu es converteix en tot un repte per a moltes famílies. És molt temptador col·locar la criatura davant d’una pantalla perquè s’entretingui mentre nosaltres treballem o quan necessitem una estona de tranquil·litat. Però té els seus riscos. Quan les pantalles s'utilitzen de forma puntual, educativa i supervisada no només són una font d’oci, sinó que també es poden convertir en una eina d'aprenentatge. El problema ve quan les fem servir com a mainadera digital, quan el temps de pantalla es descontrola o quan el contingut que consumeixen els nostres infants és inadequat. Per evitar caure en l’abús de pantalles, caldrà que fem una reflexió conscient. Cadascú haurà de buscar la fórmula que millor li funcioni, ja que cada família és un món i no hi ha receptes màgiques universals. Algunes estratègies que podem tenir en compte:
● Normes d’ús consensuades: mantinguem un diàleg assertiu per acordar el temps, el tipus de contingut i els espais on farem servir pantalles.
● Donem exemple: poc útils són els sermons si els nostres fills ens veuen tot el dia amb el mòbil a la mà. Donem exemple i fem-ne un ús responsable.
● Calma i empatia: hi haurà moments que els nens es voldran saltar les normes. Ens tocarà als adults mantenir la calma i ser ferms alhora que empàtics.
Alternatives a les pantalles
Si volem que els nostres fills redueixin l’ús de pantalles, podem pensar en activitats alternatives. Un bon ambient preparat, amb materials i jocs al seu abast, pot ser d’ajuda. Podem fer rotació de joguines, retirant uns dies aquelles amb les quals no juguen i deixant més visibles les que més els agrada en aquests moments. Jocs de taula, estones de lectura, construccions, manualitats, sortides a la natura… Hi ha un munt d’activitats que podem fer tant dins com fora de casa i que ens permetran compartir temps de qualitat amb les nostres criatures. Algunes propostes d’activitats originals, divertides i sense pantalles per fer a casa:
1. Flors congelades: aprofiteu la propera sortida al camp per recollir unes quantes flors. En arribar a casa col·loqueu-les en glaçoneres, cobriu-les d'aigua i cap al congelador. L'endemà els infants descobriran com l'aigua ha passat d'estat líquid a sòlid. Els menuts passaran una bona estona jugant i descobrint el fred, la textura de la flor quan es fon el gel, les mans mullades…
2. Pintura gelada: ompliu d'aigua unes glaçoneres, afegiu-hi unes gotetes de colorant i barregeu-ho bé. Col·loqueu-hi uns bastonets de gelat i poseu-ho al congelador. Quan estigui congelat, prepareu una cartolina gran i podreu gaudir d’una tarda de dibuix original i creativa.
3. Pintem amb aigua: ideal per a aquells dies en què no teniu ganes d'embrutar res. Tan sols necessiteu una cartolina de color, un bol amb aigua i un pinzell. Més fàcil, impossible!
4. Neu artificial: només calen dos ingredients, 3 gots d’aigua i 1 de bicarbonat.
5. Pintura casolana: està feta amb ingredients naturals, així que és apte per a nadons que s’ho posen tot a la boca. Per fer aquesta pintura només necessiteu un iogurt grec i unes gotetes de colorant alimentari.
6. Joc de pistes: amagueu un objecte dins de casa, per exemple el seu peluix preferit. Dibuixeu les pistes i amagueu-les a les diferents estances, per exemple: en un paperet dibuixeu-hi un sofà. El nen haurà d'anar al sofà, on trobarà amagada la següent pista, amb un altre dibuix del lloc on ha de continuar buscant. Així, fins a descobrir l’objecte amagat.
7. Avorrir-se: sí, ho heu llegit bé! L’avorriment els permet imaginar, crear, treballar la paciència, prendre decisions, gestionar la frustració… així que en lloc d’evitar-lo el que podem fer és acompanyar-los i ajudar-los a encarar-lo. Si els doneu l’oportunitat, veureu com de l’avorriment en sorgeixen sovint les propostes de joc més divertides.
Hem vist algunes idees d’activitats sense pantalles, però això no significa que els tinguem tot el dia entretinguts i ocupats. La clau és, com pràcticament tot en aquesta vida, en buscar l’equilibri: estones de joc a soles, temps d’activitats en família, joc lliure, natura… Fins i tot, per què no, moments de pantalles en que prioritzem contingut de qualitat, gestionem el temps i estiguem els adults presents.