Amb ulls de joc
Activitats amb nens 29/09/2022

Caixa de formes: tot el que t’explica el teu fill quan te’l trobes dins la rentadora

Hi ha joguines que s’haurien de mantenir com van ser dissenyades originalment perquè acompanyen millor el joc que reinventades amb llums i sons

2 min
Caixa de formes
  • Tipus de joguina: per encaixar sòlids geomètrics de diferents formes
  • Edat: d’1 a 7 anys si és evolutiva
  • Possibilitats: encaixar, omplir, buidar, posar i treure la tapa… I com a caixa per al joc simbòlic
  • Metodologia/pedagogia: Fröbel i posteriorment Piaget i Montessori

Encaixar peces en un forat és una activitat que fan tots els infants. I no només amb una caixa amb formes geomètriques. Si els observeu, veureu que qualsevol forat es converteix en un laboratori d’assaig per provar quantes coses s’hi poden posar dins.

Per què necessiten encaixar?

La resposta és ben simple: per saber si allò que tenen a la mà entra pel forat que han trobat. Friedrich Fröbel, Jean Piaget i Maria Montessori ho van observar com una activitat recurrent dels infants, i arran de les seves investigacions es van dissenyar les primeres caixes d’encaixos. També està àmpliament explicat als esquemes d’acció detallats per Chris Athey. 

Hi ha un pas previ a encaixar que és el d'omplir i buidar. No negarem que és una etapa divertida i caòtica: us podeu trobar els infants a dins d’armaris o de la rentadora, i això també ho fan per comprovar si hi caben! Us explicarem un secret per entendre’ls una mica més: els infants gairebé sempre proven les accions amb el seu cos i després traslladen l’experiència als objectes. És quan omplen tots els contenidors que troben pel camí: cassoles, calaixos, la banyera… I sí, de vegades barregen líquids i sòlids perquè troben molt interessant veure com alguns materials omplen completament l’espai i d’altres no.

A quina edat passa, tot això?

Ens podríem estendre molt, però bàsicament l’edat és irrellevant: cada infant té el seu ritme. Si els observeu atentament ho sabreu i a més gaudireu descobrint-vos buscant respostes.

Com escollir una bona caixa de formes?

Una bona caixa de formes ha de permetre poder treure la tapa per complet. Així també serveix per a l’etapa prèvia d'omplir i buidar. I és millor que tingui nanses o forats per poder-la transportar fàcilment. Serà un joc que no pararan de fer una mica més endavant, quan ja caminin i portin capses plenes d’un lloc a l’altre. També és recomanable que no pesi massa, que no tingui massa decoracions i sigui bonica. Així els funcionarà com a caixa per al joc simbòlic de cuinetes i botigues.

Conclusió

Hi ha joguines que responen a una etapa concreta de joc, però si coneixem les necessitats que els infants tenen prèviament i posteriorment, podem triar-les amb un criteri evolutiu. És el cas de la caixa de formes, que poden fer servir a partir d'1 any i fins als 6 o 7.

stats