Una sèrie infantil per aturar-se

'Atzucac' s'endinsa en l'autodescoberta en una proposta amb personatges de Playmobil

Una proposta audiovisual perquè els infants tinguin un espai de retrobada amb ells mateixos
19/02/2021
3 min

Famílies i educadors tenen des de fa alguns mesos una cita audiovisual amb la minisèrie infantil Atzucac, de Núvol Interior i disponible a YouTube. Segons explica el seu promotor, de l'equip pastoral de La Salle, Oriol Martín, la producció compta amb diversos capítols per a infants d'entre 5 i 10 anys que, de manera conjunta, busquen generar un sentiment de trobada i autodescoberta en ells mateixos tot dibuixant-los paisatges interiors. D'aquesta manera, cada episodi de la minisèrie es converteix en un espai de reflexió sense temps ni pressa. Martín avisa que els capítols no volen donar cap solució als problemes, i encara menys dir als infants què han de fer, sinó de conduir-los a través d'una passejada per diversos interrogants que planteja la vida i que per a ells poden ser inexplorats. Per exemple, hi afloren sentiments com la mort, l'enyorança als avis, el treball en equip, el poder de l'avorriment i la por a la foscor. Un comú denominador és que en totes les entregues de la minisèrie els protagonistes es troben en un carreró sense sortida o atzucac. La idea de Martín és que aquest material serveixi les escoles i les famílies per fer una reflexió acompanyada i oberta sobre els diversos sentiments i situacions. A més, el contingut va ampliant-se cada mes i és una manera d'acompanyar els nens en la realitat imposada per la pandèmia, tant en la vida personal com comunitària, i convidar-los a mirar endins i connectar-se vers ells mateixos i els altres.

Els personatges, Playmobils

Segons explica Martín, Atzucac va néixer precisament en temps de pandèmia, una època en la qual va pensar que era bo per als infants i les famílies crear uns espais d'ajuda i suport. La seva idea era crear clips curts d'entre tres i quatre minuts, fent servir Playmobils, en què els infants entressin en un espai i un temps diferents. "Era molt important que es poguessin submergir i poguessin descobrir el camí interior i les portes d'una espiritualitat sana", diu. En la producció audiovisual se sent la veu en off dels protagonistes i es veuen efectes d'animació, un context amb el qual Martín vol aturar el temps i permetre als infants dotar-se d'eines i obrir-se a la vida des d'una manera diferent. Segons les seves paraules, l'univers recreat és com "un ecosistema nou que atura el temps". D'altra banda, el promotor no pensava en Atzucac com en una educació en valors, sinó que el seu repte per als joves espectadors era permetre'ls "passejar-se, caminar pel seu interior, aturar-se i anar a peu, en una dinàmica molt diferent de la de fer un aprenentatge".

La sèrie 'Atzucac' va néixer en temps de pandèmia.

Acompanyament didàctic

A més, els capítols van acompanyats d'una part didàctica, i per al seu desenvolupament Martí ha comptat en alguns casos amb entitats socials i universitàries i diferents associacions. Per exemple, el capítol Al meu costat, sobre la pèrdua i la mort, es va treballar amb l'entitat Prosperitas, mentre que el capítol Tu es va fer amb l'equip de sensibilització de Càritas Barcelona. Un tercer cas, l'episodi Casa nostra, s'ha treballat amb el postgrau en significats i valors espirituals de la natura de la Universitat de Girona, que "busca crear una interacció amb la natura i amb elements espirituals". En definitiva, per a Martí aquesta aposta audiovisual no consisteix només en crear un entreteniment per als infants, sinó que aprofundeix en la necessitat que puguin obtenir una clau i obrir un espai ric de retrobada amb ells mateixos. "Era el moment d'acompanyar els infants, l'escola, l'educació no formal i les famílies i fer una educació amb un plantejament diferent", defensa.

Els capítols

Al canal de YouTube hi podeu veure peces com la reflexió sobre el silenci del clip On ets, soroll?; la indagació sobre la mort i la pèrdua d'éssers estimats, però també de situacions habituals com deixar enrere l'escola, que es fa al vídeo Al meu costat; o una reflexió sobre l'escolta activa i la capacitat d'atenció plena vers les persones que ens envolten al capítol Escoltaaa. També hi ha un episodi relacionat amb l'alteritat i l'ajuda mútua que es diu Tu; un sobre la defensa de la natura que es titula Casa nostra; i el clip Batec, que aborda l'explosió dels sentiments.

stats