Què farem avui?

La tornada a l'escola a València i els 20 anys del festival elPetit: el que més ens ha cridat l'atenció aquesta setmana

Música clàssica en família i recomanacions literàries, entre les propostes d'aquesta setmana

BarcelonaEl vintè aniversari del festival elPetit, música clàssica en família a l'Auditori i recomanacions literàries són algunes de les propostes del Criatures per a aquesta setmana.

També us proposem un repàs a l'actualitat de la setmana a través de la tira còmica d'Andrea Zayas, la secció Per pensar-hi i les dades i declaracions que més ens han cridat l'atenció.

Activitats culturals i d'oci

1.
Música clàssica

Per a tots els públics

Si voleu introduir els més petits a la música clàssica, us recomanem el festival que aquest cap de setmana acullen l’Auditori i el Museu de la Música de Barcelona, que oferirà cinc activitats per a totes les edats, entre les quals hi ha concerts i tallers. Un dels concerts és Toy Box (dissabte a les 12 h a l’Auditori), la proposta de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), que s’inspira en la música per al ballet La boîte à joujoux del compositor Claude Debussy. El repertori es completa amb peces de Georges Bizet, Igor Stravinsky i el català Frederic Mompou.

Cargando
No hay anuncios
2.
El Festival elPetit celebra 20 anys

Fins al 24 de novembre

El Festival elPetit celebra els seus 20 anys aquest cap de setmana omplint Sabadell de propostes artístiques per a la primera infància. Els dies 16 i 17 de novembre elPetit acollirà aquest aniversari amb tres instal·lacions gratuïtes al carrer. El festival, que s’estendrà fins al 24 de novembre, aplega una selecció de propostes d’arreu del món, amb companyies procedents de països com Àustria, França i Portugal. També inclou tallers i espais de joc per a infants de 0 a 5 anys i les seves famílies. L’edició d’enguany se centra en reivindicar el dret dels infants a jugar i crear lliurement. ElPetit es repartirà entre 29 espais de 13 ciutats diferents, i a part de Sabadell també hi participen Barcelona, Granollers, Igualada, Lleida, Olot, Sant Esteve Sesrovires o Sant Cugat.

3.
Torna el Macba en Família

Tallers i activitats per a nens de 2 a 12 anys

Aquest dissabte arrenca el Macba en Família (cada dissabte fins al 31 de maig), que inclou dos tallers i una trentena de sessions per a totes les edats. El taller Moure i commoure, del col·lectiu Las Cosas, proposa recórrer el museu a través del joc i l’activació dels nostres cossos. S’adreça a famílies amb infants d’entre 2 i 12 anys. El taller UAU! Àlbums i històries al Macba, que comença el 9 de novembre, s’adreça a infants de més de 5 anys. Dos artistes, la Sherezade i el Yoshi, compartiran històries i proposaran als participants experimentar mitjançant la narració de contes, els àlbums il·lustrats, el joc, l’ombra, la llum o la interacció amb les obres del museu. Les entrades costen 3 euros per participant, i és gratuït amb carnets Família i Amic.

Cargando
No hay anuncios
4.
Videojocs catalans

Museu del joguet

Si sou aficionats als videojocs, no us podeu perdre la nova exposició temporal al Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres. El sector català dels videojocs té una llarga i rica història, però sovint desconeguda, marcada per innovacions i èxits que reflecteixen un talent creatiu excepcional. Com ha arribat la indústria catalana fins aquest punt? Quan i com va començar tot? Quins han estat els moments clau i les fites més importants? Qui són les persones que hi han contribuït, i quines noves veus estan emergint? L’exposició intenta respondre a aquestes preguntes, oferint una mirada a la trajectòria dels videojocs a Catalunya, des dels seus inicis fins a l’actual indústria, que inclou tant petits estudis independents com la presència de grans multinacionals. Del 7 de novembre al 25 de gener de 2025.

Les recomanacions literàries de Marta Gil, llibretera d'El Gat Pelut

1.
‘On fan pipi els peixos?'

De Bonache (Astronave)

El Milo, un peix curiós, ha d’anar al bany però no sap on. Segurament no és el primer peix amb aquest dilema. Amb el seu característic humor, Bonache ens presenta una història que captivarà els més petits, omplint-los de rialles i informació curiosa sobre el món submarí. Ideal per a nens a partir de 6 anys, aquest llibre segueix la línia d’altres treballs de J.C. Bonache, com Kat Karateca y el Kata Club, que tant va agradar als primers lectors.

Cargando
No hay anuncios

Recomanat a partir de 6 anys.

2.
‘David. Colom a Palau’

Swapna Haddow (Flamboyant)

És una història divertida escrita per Swapna Haddow i il·lustrada per Sheena Dempsey que ens explica les aventures d’en David, un colom molt espavilat que s’infiltra a palau. Amb molt d’humor, l’autora ens mostra com aquest colom curiós s’acaba convertint en un heroi inesperat de la reialesa. Les il·lustracions acolorides complementen perfectament aquesta història plena d’enginy i de situacions absurdes que farà riure tant als més petits com als adults. Un llibre lleuger i entretingut perfecte per fomentar l’amor per la lectura.

Cargando
No hay anuncios

Recomanat a partir de 8 anys.

Coses que (em) passen, per Andrea Zayas

Cargando
No hay anuncios

Per pensar-hi

1.
Dana i els infants

La importància de tornar a escola

Fa més de dues setmanes que molts nens i nenes es van quedar sense escola a causa de la DANA, que va arrasar part del País Valencià. Per intentar superar mica en mica la commoció que ha suposat aquesta catàstrofe és clau que tots aquests infants, molts dels quals han perdut casa seva i fins i tot familiars, recuperin la rutina. En una situació com aquesta, queda en un segon terme si el retorn a l’aula es duu a terme en un centre escolar, un centre cívic o on es pugui; la qüestió és que puguin fer activitats que s’assemblin al màxim possible a les rutines prèvies d’aquesta catàstrofe.

Cargando
No hay anuncios
2.
Un passadís amb llibres no és una biblioteca escolar



Gairebé la meitat dels centres educatius de Catalunya no tenen biblioteca, tot i que la llei hi obliga. Per la covid, algunes biblioteques es van reconvertir en aules i ja no s’han recuperat. Però també hem vist una tendència a substituir-les per biblioteques d’aula o racons de lectura. Són espais necessaris, però compleixen funcions diferents. L’autonomia de centre, que no discutim, ha fet que el concepte de biblioteca escolar s’ampliï i, a vegades, es distorsioni anomenant biblioteca un espai que no ho és.El bibliotecari escolar Carlos Ortiz deia en un reportatge a l’ARA que “una biblioteca escolar no pot ser un passadís amb coixins macos i quatre llibres”. Malauradament, hi ha escoles que sí que ho creuen.

Ha dit

Cargando
No hay anuncios

La dada

Més propostes de plans i activitats