Què farem avui?

Plans per fer aquest pont amb família

La Nit dels Museus, un videojoc per explorar el fons del mar i una pel·lícula d'aventura són algunes de les propostes

4 min
Endless Ocean

BarcelonaEl crític Toni de la Torre ens proposa cinc plans familiars per fer els pròxims dies. Participar a la Nit dels Museus, descobrir que la poesia pot ser molt divertida i un videojoc per explorar l’oceà, entre les propostes.

1.
Passem la nit en un museu

Activitats de tota mena per a una nit especial de portes obertes

2024 Nit dels Museus cartell web

La Nit dels Museus és un dels dies més especials de l’any. No només perquè molts equipaments culturals obren les portes en un horari poc habitual com és el nocturn, sinó perquè s’hi programen moltes activitats interessants. Moltes són aptes per al públic infantil, i val la pena perdre unes hores de son per a una nit d’emocions. El Servei d’Arqueologia de Barcelona organitza un recorregut nocturn per l’antiga muralla romana. A l’Espai Bombers fan una visita guiada per conèixer com funcionen. La Casa dels Entremesos ofereix una visita teatralitzada per conèixer les criatures fantàstiques que hi viuen. Al CosmoCaixa podeu participar a l’Acadèmia de Dinosaures per saber quin dinosaure s’ajusta més a la teva personalitat. Al Museu de la Música s’hi faran demostracions del reactable, un instrument adquirit recentment. Al Museu d’Arts Escèniques de l’Institut del Teatre hi haurà un taller de construcció de titelles per als més petits i un altre de danses urbanes per als joves. Al MNAC podeu visitar el museu amb música swing en directe. I al Museu del Barça hi podeu veure una exposició interactiva sobre els millors jugadors de la història del club. I aquestes són només algunes de les moltes activitats que tindran lloc en més de 80 espais diferents el 18 de maig a partir de les set de la tarda i fins a la una matinada. Reserveu-les ja!

2
Acostar la poesia a la canalla

Un espectacle per a criatures del festival Barcelona Poesia


Poesia per a nens.

Per llegir poesia cal una aproximació diferent de la que fem servir quan llegim una història, i és per això que s’aconsella acostar la poesia als nens tan d’hora com sigui possible, ja que estan oberts a una manera d’experimentar i gaudir d’aquests textos. Aquesta setmana se celebra el Barcelona Poesia, i tot i que el gruix de la seva programació està dirigit a lectors adults, sí que hi ha alguna activitat pensada per als més petits. Nosaltres us recomanem un espectacle que està precisament pensat per portar la poesia als infants. Es presenta amb el títol de Qui no sap riure no sap viure i va a càrrec del poeta i rapsode Andreu Galan, que barrejarà humor, rimes i poesia amb un seguit de personatges com l’aranya Pissiganya i el fantasma Pixallits, o la improvisació poètica, que el portarà a fer un rap utilitzant noms d’aliments. L’espectacle es podrà veure el dissabte 18 de maig a la Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda de Barcelona i està recomanat a partir dels 5 anys.

3
La Nina, un eriçó i els pares a l’atur

Una pel·lícula en què l’aventura es barreja amb la consciència política

Nina

És difícil aïllar les criatures dels problemes dels pares. Especialment quan es fan grans i senten converses que potser els generen una preocupació que no els pertoca per la seva edat. Això és el que li passa a la Nina, una nena que veu com el seu pare, que habitualment té una actitud alegre, està capficat perquè les coses no van bé a la fàbrica on treballa. La pel·lícula Nina i el secret de l’eriçó explica molt bé com la nena gestiona aquest pes tan feixuc, barrejant-hi la imaginació infantil, a través d’un eriçó imaginari (un personatge que prové, de fet, de les històries explicades pel seu pare) i les conseqüències d’un primer contacte amb la realitat. La pel·lícula pren forma d’aventura, amb la Nina i el seu millor amic fent un pla per ajudar els grans, que implica entrar a la fàbrica i aconseguir uns diners que l’amo hi té amagats, però el rerefons polític hi és molt present. El personatge descobreix que la vida sovint pot ser injusta i, en el procés, adopta una consciència de classe que és l’eix vertebrador de tota la història. S’ha estrenat recentment a Filmin, està disponible amb doblatge en català i està recomanada a partir dels 6 anys.

4
Dissenyem la nostra pròpia ciutat

Un joc de taula on competim per gestionar bé una ciutat


Joc de taula, Ciudad de puntos

Com seria la ciutat si estigués a les teves mans gestionar-la? Aquesta és la pregunta que obliga a respondre el joc de taula Ciudad de Puntos, en el qual els jugadors competeixen per construir una ciutat pròpia. A través de diferents cartes que s’han d’anar combinant i una mecànica de torns, anem construint edificis i gestionant recursos. L’objectiu del joc és administrar bé aquests recursos i triar bé el tipus d’edifici que construïm perquè al final del joc siguem els que han construït la ciutat més gran (que és la que té més punts). Però la mecànica té trampa: les cartes que utilitzem tenen valors com ara “indústria”, “ecologia”, “comunitat”, “economia” o “energia”, de manera que no sempre la ciutat més gran és la que funciona millor. ¿Vols construir aquest edifici encara que això passi perquè la teva ciutat amb prou feines tingui cap carta d’ecologia? ¿Estàs posant el focus en la indústria i descuides la comunitat? Ciudad de Puntos és un joc competitiu que també genera algunes reflexions que podem compartir amb la canalla durant el joc. Està pensat per a criatures a partir dels 10 anys i hi poden jugar fins a quatre jugadors.

5
Un oceà que és infinit

Un videojoc per explorar el fons del mar i fer descobriments

Un oceà infinit

Els videojocs moltes vegades tenen un ritme frenètic, però també n’hi ha que proposen una experiència més tranquil·la. Si voleu un videojoc més calmat i a més als vostres fills els interessa la vida al fons del mar, la proposta que us portem avui és perfecta per a vosaltres. Endless Ocean. Luminous és un videojoc per a Nintendo Switch on ens posem en la pell d’uns submarinistes que exploren el fons marí i fan fotografies de les noves espècies que hi troben. És un videojoc relaxat, on realment no hi ha un objectiu clar, i del que es tracta és de gaudir de l’exploració. L’ambient al fons del mar i els moviments del submarinista conviden a la relaxació, mentre que les més de 500 espècies diferents que inclou el joc fa que l’exploració també tingui un vessant didàctic. De cada espècie que fotografiem ens donen informació i forma part dels nostres descobriments. Té un mode història que no aporta gran cosa perquè on realment el joc destaca és en l’exploració lliure de l’oceà, sigui en solitari o amb amics. Està recomanat per a criatures a partir dels 7 anys.

Més propostes de plans i activitats

stats