La càrrega mental de les vacances i l'impacte de la calor en els nens: el que més ens ha cridat l'atenció aquesta setmana
El Mulla't per l'esclerosi i els 25 anys del Petit Liceu entre les propostes d'aquesta setmana

BarcelonaEl Mulla't per l'esclerosi múltiple, l'aniversari del Petit Liceu, una proposta de cinema familiar o el festival MOU a Figueres són algunes de les propostes del Criatures per a aquesta setmana.
També us proposem un repàs a l'actualitat de la setmana a través de la tira còmica d'Andrea Zayas, la secció Per pensar-hi i les dades i declaracions que més ens han cridat l'atenció.
Activitats culturals i d'oci
Diumenge 6 de juliol
Amb les altes temperatures que estem patint no hi ha un millor pla per a aquest cap de setmana que participar diumenge en el Mulla’t per l’esclerosi múltiple. Ho podeu fer a la majoria de piscines municipals de Catalunya; això sí, no totes ho celebren aquest diumenge. Podeu consultar la llista de piscines que hi col·laboren i el dia que organitzen la jornada a la pàgina web www.fem.es. A més, també podreu fer el vostre donatiu tant per internet com a les mateixes piscines. Només capbussant-vos a l’aigua mostrareu el vostre suport a les 12.000 persones que pateixen aquesta malaltia.
Programació especial
El Gran Teatre del Liceu celebra 25 anys del Petit Liceu, un projecte de referència per acostar l’òpera als més petits. I per celebrar-ho s’han programat quatre noves produccions, una gira de La jove Aïda i tres funcions gratuïtes per la Mercè, entre d’altres. La programació especial s’estendrà durant tot el curs que ve. Les quatre noves produccions són: La jove Aïda, Al cor del Liceu, Simfònic en família i Trencanous-Jazz, que hi conviuran amb la programació estable. Com a acció inaugural del 25è aniversari,el Liceu oferirà tres funcions gratuïtes de La cuina de Rossini en el marc de les Festes de la Mercè. Les entrades es podran adquirir a través d’un sorteig fins a l’11 de setembre a la web del Liceu.Iel 20 de setembre s’oferirà una funció intergeneracional deLa petita guineu astuta, de Janácek, a un preu de 35 euros.
Els dilluns de juliol
Si busqueu activitats culturals accessibles i de qualitat per a l’estiu, no us perdeu Xiquibonne, un proposta de cinema familiar comissariada pel Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (La Bonne) i Pack Màgic, que s’uneixen per donar suport i visibilitat a les dones creadores. Totes les pel·lícules i curtmetratges programats transmeten valors socials, estan lliures d’estereotips de gènere i estan dirigits o codirigits per dones. En podeu gaudir cada dilluns de juliol a La Cuina deLa Bonne a les 17.45 h. Les pel·lícules programades són L’illa dels ocells (7 de juliol), Hola, Frida! (14 de juliol), La meva mare és una goril·la (21 de juliol), Guillot i Llebre salven el bosc (28 de juliol). Les projeccions són gratuïtes, però tingueu en compte que l’aforament és limitat.
Al SAT!
El Festival Grec arriba aquest any al SAT! amb tres propostes molt diferents. A la primera, la creadora Vivian Friedrich, inspirada per la seva herència familiar en l’art del vidre bufat, presenta Sklenka Melt (3 i 4 de juliol), un espectacle que fusiona circ, dansa, acrobàcia, faquirisme i manipulació d’objectes on el gest i l’artesania s’entrellacen en una dramatúrgia absorbent. La segona és Fènix, l’ocell de foc (10 i 11 de juliol), de la companyia La Maquiné, un viatge iniciàtic en què la música de Stravinski pren forma en un espectacle de titelles, màscares i projeccions per a tots els públics. I, finalment, la companyia La Petita Malumaluga recupera a Marceline la història del que va ser el millor pallasso del món, mestre de Chaplin i referent de Buster Keaton. Un espectacle per a tots els públics, amb música en viu i dansa (18 de juliol).
Dansa a Figueres
I no deixem les arts escèniques perquè del 3 al 6 de juliol se celebra a Figueres la dotzena edició del festival MOU, una cita de referència de dansa i moviment al carrer. Aquesta edició proposa el ritual com a eix central del festival i oferirà prop d’una vintena de propostes nacionals i internacionals de dansa , la majoria gratuïtes i pensades per gaudir-se a diferents espais públics de la ciutat. Només dues propostes seran de pagament, i seran de les més destacades: The unreachable suspension point, de Yoann Bourgeois Art Company, i Mercedes máis eu, de Janet Novás i Mercedes Peón.
Arts escèniques en família
Si parlem de l’estiu hem de parlar del festival Grec, que enguany se celebra del 26 de juny al 4 d’agost a Barcelona i on trobareu una variada programació per gaudir en família. Hi haurà espectacles al SAT!, al Mercat de les Flors i al CCCB. No us podeu perdre l’espectacle inaugural Le Petit Cirque (26-28 de juny). El Mercat de les Flors acull circ contemporani per a tots els públics, amb espectacles com Play dead, Candy, Mami i Tenet. També trobareu concerts gratuïts i espectacles al carrer, així com tallers i activitats immersives vinculades a la dansa, la música i l’escenografia al CCCB, la Fundació Miró i el Museu de la Música. La programació familiar també inclou teatre i contes visuals, concerts a l’aire lliure i espectacles musicals. Trobareu tota la programació a https://www.barcelona.cat/grec/ca/programa/espectacles
Barcelona
L’Aquàrium de Barcelona inicia una nova etapa coincidint amb el 30è aniversari. El centre marí de la capital catalana ha dut a terme una renovació per tal de millorar les instal·lacions, amb la incorporació de noves espècies i l’actualització i ampliació dels aquaris, que actualment acullen més d’11.000 organismes de 600 espècies diferents. Entre les principals novetats del nou Aquàrium destaca una sala immersiva única a Europa que ofereix una expedició interactiva i sorprenent. També destaca per l’aposta per millorar els espais educatius i interactius amb Aqua Protectors, una activitat en què els infants poden pintar el seu peix, posar-li nom i deixar-lo anar en un oceà digital, i també amb un joc de realitat augmentada que permetrà als visitants jugar a netejar el fons marí de deixalles.
Les recomanacions literàries de Marta Gil, llibretera d'El Gat Pelut.
De Maëlle Desard (La Galera)
Sirenes, gegants, morts vivents… i un alumne mig humà mig vampir que només vol fer amics. A l’escola de Mitjanit, el Simó espera començar de zero, però aviat alguns companys comencen a desaparèixer. Amb molt d’humor i una bona dosi d’aventura, aquest bestseller francès ens convida a descobrir els misteris d’un internat molt especial.
Ideal per a lectors a partir de10 anys que busquin emoció, fantasia i un heroi... poc heroic.
De Lucas Riera i Maria Tena (Mosquito Books)
Un viatge gustós pels sabors del món: des del ramen japonès fins a les empanades argentines. Aquest llibre ens explica d’on venen els plats que més ens agraden i ens mostra com la cuina parla de cultura, clima i memòria. Amb il·lustracions acolorides i textos que combinen rigor i calidesa, és una invitació deliciosa a obrir la ment (i la gana) i a descobrir com es menja a tot arreu.
A partir de 8 anys.
De Jonna Björnstjerna (Juventut)
En Lillebror ha sentit a dir que un misteriós tren fantasma circula pel bosc encantat. I com que no pot quedar-se de braços plegats, decideix investigar-ho… fins que acaba atrapat dins el tren! Una maledicció pesa sobre aquest comboi: un cop hi puges, ja no en pots baixar. Segona entrega d’una col·lecció d’àlbums il·lustrats que porta el misteri i l’humor al públic més jove.
Ideal per a lectors a partir de 6 anys amb ganes d’intriga, aventures i un puntet de por.
Coses que (em) passen, per Andrea Zayas
Per pensar-hi
Pensar el destí de les vacances, planificar-les, buscar allotjament i bitllets, preparar les maletes o buscar activitats per fer són només algunes de les tasques que cal fer si volem marxar uns dies fora de casa a l’estiu. I ens preguntem, qui organitza les vacances? Molt ens sembla que les mateixes persones que busquen el casal d’estiu i les extraescolars, que compren els regals d’aniversari i que pensen idees per als Reis d’Orient: les dones, majoritàriament. La càrrega mental en parelles on la feina no es reparteix de forma igualitària s’accentua a l’estiu. I sabeu què? A aquestes persones també els agradaria fer vacances de debò.
Concurs de trasllats
Ja ha acabat el curs i, si bé ara les escoles estan preparant el següent, poc poden fer quan no saben ni els professors amb els quals comptaran. El concurs de trasllats (procediment per als mestres funcionaris per obtenir una destinació amb caràcter definitiu) està endarrerint la formació de les plantilles. Hi ha mestres interins que encara no saben on exerciran el curs que ve i direccions que tampoc saben amb quins professors podran comptar. Això fa difícil la planificació i la preparació del curs que ve, que, recordem-ho, començarà el 8 de setembre. Seria bo poder treballar amb més antelació.