Què farem avui?

El poder de la música durant la infància i quatre llibres per reflexionar: el que més ens ha cridat l'atenció aquesta setmana

La Festa Esplai o el DocsBarcelona, entre les propostes d'aquesta setmana

L’illa més musical de Barcelona
4 min

BarcelonaLa Festa Esplai o el DocsBarcelona són algunes de les propostes del Criatures per a aquesta setmana.

També us proposem un repàs a l'actualitat de la setmana a través de la tira còmica d'Andrea Zayas, la secció Per pensar-hi i les dades i declaracions que més ens han cridat l'atenció.

Activitats culturals i d'oci

1.
Festa Esplai

Parc Nou del Prat de Llobregat

Festa Esplai.

Aquest diumenge, 11 de maig, el Parc Nou del Prat de Llobregat acull la Festa Esplai, amb què Fundesplai dona el tret de sortida a la campanya de casals i colònies d’estiu. Oberta a infants, joves, monitors i famílies de tot Catalunya, es tracta d’una jornada gratuïta amb una cinquantena d’activitats centrades en el benestar emocional dels infants i joves. Enguany, la Festa Esplai comptarà amb la Gran Festa del Ball a dos quarts de dotze del migdia amb els artistes Sara Roy, Miki Núñez, Sofia Coll, Xiula, Edu Esteve, Jim, Lluís Sánchez, David Rees i Chung Man. La jornada també tindrà tallers relacionats amb la sostenibilitat: per exemple, una activitat dinamitzada pel CRAM (Centre de Recuperació d’Animals Marins) sobre la importància de preservar la biodiversitat marina.

2.
Estrena de ‘Mares’

al DocsBarcelona

'Mares'

Amb motiu del Dia Internacional Contra el Bullying, que se celebra el 2 de maig, el Super3 ha preparat un programa especial, conduït per Núria Vilanova, directora de l’InfoK, sota el títol Esborrem el bullying. A partir de testimonis d’alumnes de primària i d’ESO, experts, presentadors del Super3 i diversos artistes vinculats al programa Eufòria, es va trenant una narració que recorre el procés que pot portar una classe amb bona convivència fins a l’aparició de l’assetjament, a través de conflictes mal resolts i el malestar repetit d’algun alumne. Esborrem el bullying també parla de com identificar quan alguna cosa no va bé, quins canvis es poden fer per resoldre-ho, com restaurar el benestar i què es pot fer de cara a la prevenció. El programa ja està disponible a la plataforma 3Cat.

Les recomanacions literàries de Marta Gil, llibretera d'El Gat Pelut

1.
‘D’aquí a vint-i-quatre segons’

De Jason Reynold (Ed. Sembra)

‘D’aquí a vint-i-quatre segons’

En Neon està tancat al lavabo, comptant els segons abans de fer un gran pas amb l’Aria. Però cada segon porta amb ell mesos i anys d’història: la seva relació, les converses amb els seus pares, els dubtes i les pors. Jason Reynolds ens regala una novel·la brillant, narrada en compte enrere, amb un protagonista que ens captiva per la seva autenticitat. Una història sobre l’amor, la intimitat i els dilemes adolescents, escrita amb una honestedat que emociona i convida a la reflexió.

A partir de 14 anys.

2.
'La terra no és plana’

D’Andrea Antinori (Zahorí Books)

'La terra no és plana’

Què passaria si la Terra fos plana? Doncs coses tan absurdes com que podríem travessar el planeta fent un forat o que tindria més forats que un formatge! Amb molt d’humor, Andrea Antinori ens porta el primer títol de la sèrie Veritable o fals, que convida els més petits a qüestionar-se el món a través del joc i la imaginació. Les il·lustracions plenes de dinamisme i el seu estil desenfadat fan que aquest llibre sigui tan hilarant com estimulant. Un àlbum que ens fa riure mentre ens ensenya a pensar.

A partir de 5 anys.

3.
‘Cartes imprevistes’

Tina Vallès (Animallibres)

'Cartes imprevistes'

En aquesta casa els objectes no només parlen: s’escriuen cartes plenes de desitjos, frustracions i plans secrets. Una cadira, una estora o una batedora tenen molt a dir-se i, potser, un pla per canviar el seu destí. Amb la seva habitual habilitat per captar la màgia de les petites coses, Tina Vallès ens convida a escoltar les veus amagades en el nostre entorn més quotidià. Una història plena d’humor, tendresa i molta imaginació.

A partir de 8 anys.

4.
‘Què és la felicitat?’

Luca Tortolini i Marco Somà (Barcanova)

Què és la felicitat?

Què és, la felicitat? És petita o grossa? Està amagada en un racó o és a l’abast de tothom? Aquest àlbum poètic i delicat s’endinsa en una recerca serena i encisadora d’allò que ens fa feliços. El text de Luca Tortolini, senzill i profund, dialoga amb les il·lustracions evocadores de Marco Somà, plenes de detalls i atmosferes, per transmetre als lectors petits i grans que, sovint, la felicitat s’amaga en les coses més senzilles i en els vincles invisibles que ens uneixen.

A partir de 6 anys.

Coses que (em) passen, per Andrea Zayas

Coses que (em) passen

Per pensar-hi

1.
El poder de la música durant la infància
Sessió de musicoteràpia a l'Institut Guttmann de Badalona amb l'Anna (musicoterapeuta) i l'Andrea (logopeda) amb dos infants de 7 i 10 anys.

Aquesta setmana s’ha iniciat la 36a edició de la Cantània, que finalitzarà el 17 de juny. La nova edició d’aquest projecte del Servei Educatiu de L’Auditori farà cantar en 104 concerts 35.000 alumnes de més de 1.000 escoles de primària de Catalunya i diverses ciutats de l’Estat. És una bona notícia que iniciatives com aquesta gaudeixin de tan bona salut i demostrin que l’educació musical juga un paper fonamental en la formació dels infants. Una assignatura que sovint passa desapercebuda a l’escola però que afavoreix l’expressió de sentiments i emocions, estimula la creativitat i és una eina fonamental per treballar el coneixement i el domini corporal.

2.
Per què no eliminem els menús infantils?

Un nen menjant macarrons

Segur que si aquests dies de Setmana Santa heu anat a algun restaurant amb els vostres fills us han ofert el menús infantil per als més petits. El típic pollastre amb patates fregides, macarrons, croquetes o canelons... Però també estem convençudes que molts dels vostres fills gaudeixen igual o més que vosaltres d’unes bones costelles de xai, d’uns peus de porc a la brasa, de la vedella amb bolets o d’uns musclos al vapor. Que siguin petits no vol dir que no els agradi menjar una àmplia varietat de plats. Així doncs, per què no comencem a eliminar aquests menús infantils i que triïn com qualsevol altre comensal?

3.
Falten llevadores

Impacte sobre la salut

Una llevadora ajudant en un part en una imatge d'arxiu.

Les llevadores no només atenen les dones en l’embaràs i el part sinó que tenen un paper clau en totes les etapes vitals de la dona. Atenen també la sexualitat, la menopausa o la prevenció i detecció de problemes de salut. Malgrat tot, continuen sent un recurs infradotat i insuficientment desplegat, com ha denunciat el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona. Una reivindicació a la qual ens sumem, ja que si volem millorar l’atenció en la salut de les dones cal invertir en llevadores.

Ha dit

La dada

Més propostes de plans i activitats

stats