L'enginyosa campanya anglesa per demanar permisos més llargs i els nous instituts escola: el que més ens ha cridat l'atenció aquesta setmana
Arts escèniques i recomanacions literàries entre les propostes per acabar el mes de setembre
BarcelonaLa recta final de la Setmana del Llibre en Català, l’onzena edició del Festival FitKam, i recomanacions literàries són algunes de les propostes del Criatures per a aquesta setmana.
També us proposem un repàs a l'actualitat de la setmana a través de la tira còmica d'Andrea Zayas, la secció Per pensar-hi i les dades i declaracions que més ens han cridat l'atenció.
Activitats culturals i d'oci
La Setmana del Llibre en Català
La Setmana del Llibre en Català entra en la recta final però encara sou a temps aquest cap de setmana de gaudir de la programació familiar. No us perdeu l’actuació de la viatgera experta, que farà un recorregut per les novetats de la literatura infantil. És una oportunitat per descobrir els llibres que faran volar la imaginació dels més petits (dissabte a les 11 i les 16.45 h i diumenge a les 11 h). També hi ha presentacions específiques. Destaquem, per exemple, el contacontes dels Minitwins amb il·lustració en directe a càrrec d’Elisenda Roca i la Cuchu (dissabte a les 17h) o la presentació del llibre de Canvis, escrit per Marta Pujol, la presentadora del programa del Sx3 i il·lustrat per Rut Bisbe, per conèixer els mites de la pubertat (diumenge a les 13.15h), però a la web de La Setmana trobareu moltes més propostes.
Els contes, protagonistes
Montmeló tornarà a omplir-se aquest cap de setmana d’arts escèniques per celebrar l’onzena edició del Festival FitKam, el Festival infantil i juvenil d’arts escèniques. El festival proposa vint-i-nou funcions de diverses disciplines artístiques, entre les quals hi ha quatre estrenes i una preestrena. El fil conductor són els contes. Hi ha propostes de teatre, titelles, circ, ombres, màgia, dansa, instal·lacions o música. Enguany guanya pes la programació exterior i s’han programat disset funcions gratuïtes a l’aire lliure. Si us agraden les arts escèniques, no us el podeu perdre!
Nova temporada al SAT!
Amb l’arribada de la tardor comença la temporada teatral, i avui destaquem la cartellera d’espectacles familiars del Sant Andreu Teatre (SAT!), un referent del sector. Us recomanem Sòmion. La ciutat dels oficis impossibles, de la companyia El Que Ma Queda de Teatre, un espectacle de teatre i titelles per a infants a partir de 3 anys. Al novembre, el Pot Petit tornarà al SAT! amb el seu espectacle de titelles i música en directe Les aventures del lleó vergonyós. I pel que fa a la dansa, la històrica Roseland Musical presentarà al novembre Pinocchio i Jo soc d’aquí per celebrar els seus 40 anys.
‘Com els pingüins’
És un dels set espectacles que formen part de la programació familiar del festival Temporada Alta de Girona. Tal com ja va fer l’any passat, la pallassa Helena Escobar comparteix la seva història personal amb el públic del festival. És una història marcada per una infantesa d’hospitals, operacions i moltes hores de llit a causa d’una limitació física. Més propera al teatre que al clown a què ens té habituats, amb espectacles com Mon petit souvenir o Superbleda, Escobar flirteja amb l’humor i treu suc de l’inesgotable poder de la imaginació per superar les dificultats. L’espectacle està recomanat per a infants a partir dels 3 anys i els tindrà entretinguts durant 50 minuts. Es farà el 20 d’octubre a les 12.00 h a la Sala La Planeta de Girona. Ja podeu comprar les entrades, que tenen un preu de 10 euros, a la pàgina web del festival.
Les recomanacions literàries de Marta Gil, llibretera d'El Gat Pelut
De Dr. Seuss (Beascoa)
El geni darrere del Grinx ens torna a sorprendre amb El gat disbarat, una aventura plena de rimes juganeres i personatges bojos. Aquest llibre, amb el toc d’humor inconfusible de Dr. Seuss, és perfecte per als més petits que comencen a gaudir de la lectura amb històries que es llegeixen fàcilment i que mantenen el somriure de principi a fi. Ideal per fomentar la lectura en veu alta i per despertar la imaginació dels nens amb els seus personatges peculiars i situacions inesperades.
Recomanat a partir de 5 anys.
Josep Maria Mallarach i Verónica Fabregat (Akiara Books)
Un nou títol per a la col·lecció Akiwow d’Akiara Books. La saviesa dels pobles indígenes, de Josep Maria Mallarach i Verónica Fabregat, és una porta oberta al coneixement ancestral dels pobles indígenes, mestres de la sostenibilitat i guardians de la biodiversitat del planeta. A través de les seves tradicions, llengües i formes de vida, els autors ens ofereixen una mirada profunda i respectuosa cap a les cultures que han sabut viure en harmonia amb la natura. Un llibre ple d’inspiració que ens convida a reflexionar sobre els valors que podem aprendre d’aquestes societats, especialment en un moment de crisi global.
Recomanat a partir de 8 anys.
Coses que (em) passen, per Andrea Zayas
Per pensar-hi
Curiosa iniciativa anglesa
A l’Estat espanyol ja fa un temps que els permisos de paternitat s’han igualat (16 setmanes) als de maternitat i ara la reclamació aquí és ampliar el de maternitat, que no s’ha mogut en anys, fins a un mínim d’almenys sis mesos. Però no a tot arreu els pares gaudeixen de prou temps per estar amb els seus fills acabats de néixer. Al Regne Unit, per exemple, el permís és només de dues setmanes. Per aquest motiu, i amb l’objectiu reclamar permisos més llargs i pressionar el govern, activistes de Dad Shift han ideat una enginyosa campanya. Les estàtues masculines més populars han aparegut portejant un nadó de joguina. Confiem que es traslladi també als carrers.
Més temps per les cures
En una interessant entrevista de Roger Escapa a Neus Bonet al programa El suplement, de Catalunya Ràdio, aquest li preguntava a la periodista, a punt de jubilar-se, si havia trencat gaires sostres de vidre a la seva vida, i ella reconeixia que sí, però que ho ha pogut fer perquè no té fills i no ha hagut de conciliar ni demanar reduccions de jornada per tenir cura dels fills com han fet altres dones, i per a qui això pot suposar un fre en les seves carreres.
Ja és sabut, és cert, però no per això menys greu, i potser el més nou és que ho reconegui algú sense fills. La conciliació hauria de ser un dret per a tothom, amb fills i sense, per tenir temps per a la cura dels altres però també per poder disposar de temps més enllà de la feina i tenir cura d'un mateix.
Ens entristeix comprovar de primera mà les dificultats que hi ha per aconseguir que un infant pugui fer un esport d’equip, com ara bàsquet o futbol, si no s’hi ha apuntat des de ben petit perquè no té el nivell dels seus companys que ja fa uns anys que s’entrenen junts o perquè ja no hi ha places... o les dues coses a la vegada. Una barrera que curiosament no es dona en esports més minoritaris com ara l’handbol i l’hoquei. Els experts recomanen no omplir d’extraescolars els infants més petits, però resulta que si vol practicar algun esport majoritari després ho tindrà complicat.