MÒNICA L. FERRADO

Viure gràcies al banc de llet

La donació altruista de llet materna permet a moltes criatures tirar endavant, com a l'Amanda

Mare i filla es van conèixer deu dies després del part. La Pamela, que té 36 anys, i l'Amanda, que té tres mesos, lluitaven a vida o mort a l'Hospital Germans Trias i Pujol, per força en sales separades. A la Pamela, embarassada de trenta setmanes, li van haver de practicar una cesària d'urgència el 4 de gener perquè tenia la síndrome de HELLP, una afecció que pateixen 1 de cada 1.000 embarassades. Li va tocar i de ple, perquè el seu cas va ser greu. Després de la cesària va haver d'estar a cures intensives, sense poder veure la seva filla acabada de néixer. Cinc dies completament inconscient, i cinc més a la unitat de crítics. La Pamela té un record borrós d'aquells dies. S'anava despertant de tant en tant, atordida, i demanava que li portessin la nena. No entenia res del que estava passant.

Per la seva banda, l'Amanda, que va pesar un quilo 400 grams en néixer, havia d'estar a la incubadora perquè el seu cos immadur superés la seva primera prova de vida. Va tenir problemes digestius. També respiratoris: van haver de fer-li una petita intervenció. Però ho va superar gràcies a la cura de l'equip mèdic i a l'amor que la va envoltar. Al de la seva mare, en la distància, i al del seu pare, al seu costat acaronant-la i parlant-li. I al d'alguna mare altruista, que es va sumar a la seva lluita per la vida quan va donar la seva llet en algun dels 12 punts de donació que hi ha a tot Catalunya, els mateixos que té el banc de sang i teixits.

Or blanc

Per a la fràgil salut de les criatures prematures, la llet materna és un bé preciós perquè conté proteïnes, greixos i immunoglobulines de les quals es beneficien enormement els seus òrgans immadurs. "Ajuda a prevenir infeccions i a evitar patologies digestives i és de més fàcil digestió per al sistema digestiu immadur del prematur", explica Gemma Valeta, directora del Banc de Llet de Catalunya, situat al Banc de Sang i Teixits (BST), al districte 22@ de Barcelona. Gràcies a aquesta iniciativa, l'Amanda va poder prendre llet materna durant un mes. "Jo crec que per això ella, malgrat tot, se'n va poder sortir tan ràpidament".

La primera llet donada que va prendre l'hi van haver de donar amb una sonda. Com que va néixer tan petita, no podia succionar. Passades unes setmanes, va arribar el primer biberó de llet materna. "Per a mi va ser un moment molt significatiu, vaig sentir una emoció molt gran, barrejada amb molta gratitud. Volia dir que l'Amanda anava endavant. Mentre l'hi donava li explicava que jo també havia estat malalta i que aquella llet era d'unes mares molt generoses. Jo tenia la sensació que ella m'entenia", explica la Pamela. Per treballar el vincle amb la seva filla va aplicar el mètode cangur, pell amb pell. "Quan sigui gran, també l'hi explicaré, perquè espero que ella entengui que la generositat d'aquestes mares va ser una aportació vital per a la seva vida i que això ha de ser una lliçó de generositat per a la seva pròpia vida", diu la Pamela. L'Amanda va prendre llet materna durant el seu primer mes de vida. La Pamela, a causa de la seva malaltia, no va produir gaire llet i, a més, com que prenia molts medicaments, era millor que no n'hi donés.

Alternativa

El Banc de Llet Materna de Catalunya funciona des del 2011. L'any passat, van tenir 203 donants, de les quals van recollir 780 litres de llet materna. Gràcies a elles, 170 nens prematurs de 10 hospitals van incrementar moltíssim les seves possibilitats de sortir amb èxit de les seves dificultats. "I en necessitaríem molta més", afirma Valeta.

La llet materna és la continuació natural de la nutrició de la mare, que comença a l'úter. Hi ha moltes substàncies en la llet de la mare que no poden reproduir-se en els preparats per a lactants, i que són molt importants per a la salut d'un nadó a llarg termini. Això és especialment cert en els nadons prematurs que no han acabat de créixer dins de la seva mare, que necessiten un equilibri especial de nutrients i hormones i factors de creixement per prosperar en el món exterior.

Els nadons prematurs paeixen molt bé la llet humana, mentre que la fórmula per a lactants a base de llet de vaca modificada és menys ben tolerada, exerceix més tensió en el seu aparell digestiu immadur i en el sistema immunològic, i augmenta el risc de tenir moltes malalties i al·lèrgies. Per tot plegat, la llet materna pot ser considerada com un medicament -a més de ser un aliment- per als nadons prematurs, tant si són els propis fills com els d'altres famílies. En aquests casos, realment, cada gota compta.