19/01/2013

Vacunes, tan petit?

2 min

Hi ha pares que retarden la vacunació dels fills. Espantats per la desinformació d'alguns metges antivacunes, decideixen esperar als 6 mesos, o a l'any, o "Ja ho veurem, més endavant", amb arguments com ara "És que fa pena, tan petit" o "Total, ara no li pot passar res" o "El seu sistema immunitari encara no està madur".

Però és precisament perquè el seu sistema immunitari encara no està madur que els nens petits són més susceptibles a certes infeccions, o les pateixen amb més gravetat, i necessiten més la vacuna. El perill no és la vacuna, sinó la malaltia. La frase no és "Pobret, només dos mesos i el punxen", sinó "Pobret, només dos mesos i ha agafat la tos ferina".

A la pàgina www.unicef.org/videoaudio/PDFs/EN-ImmSumm-2013.pdf pot consultar el calendari de vacunacions de tots els països del món. Veurà que a tot Europa Occidental és molt similar. ¿De veritat creu que els metges i les autoritats de França, Anglaterra o Alemanya són tan estúpides? Si començar a vacunar als 6 mesos fos millor que fer-ho als 2, ho faríem.

Per què no vacunem al mateix hospital, tot just acabats de néixer? ¿Si les nenes surten de l'hospital amb les arracades posades, no creu que seria més important sortir vacunades? No es fa perquè el sistema immunitari del nounat és tan immadur que encara no reacciona a les vacunes. Només la vacuna de l'hepatitis B i la de la tuberculosi són efectives i, per tant, es poden administrar quan neix la criatura. Les vacunes contra la diftèria, el tètanus, la tos ferina, el meningococ i la pòlio són poc efectives abans dels 2 mesos. Amb tot, en molts països en desenvolupament comencen al mes i mig, perquè el risc és tan alt que no poden esperar més. En canvi, als països nòrdics tenen la situació tan controlada que es poden permetre el luxe d'esperar als 3 mesos, quan la vacunació és més efectiva. La triple vírica (xarampió, parotiditis i rubèola) és poc efectiva abans dels 12 mesos, i gens abans dels 6. Fa uns anys, un brot de xarampió a Catalunya va obligar la Generalitat a avançar aquesta vacuna als 9 mesos, però com que molts nens no queden ben immunitzats a aquesta edat, la vacunació es repetia als 12 mesos.

Cada any neixen a Espanya mig milió de nens. Sempre hi ha, doncs, 83.000 bebès més petits de 2 mesos sense vacunar. L'únic que els protegeix de malalties tan greus com la tos ferina és que, com que la resta de la població està vacunada, gairebé no hi ha tos ferina. Si la primera vacuna fos als 6 mesos, el nombre de nens sense protecció es triplicaria, un quart de milió. Un bidó de gasolina esperant un llumí.

stats