Aquest mes de juliol Tom Cruise ha fet cinquanta anys. Ha celebrat l'aniversari en unes circumstàncies molt representatives del que ha estat aquest mig segle de vida: en plena forma física, treballant molt i amb èxit i amb greus problemes a la seva vida personal. Sempre ha estat així, el sex symbol triomfador que fracassa per aconseguir l'única cosa que ha desitjat des de menut: tenir una vida familiar estable i feliç. Això és, segons ha confessat el mateix actor en diverses ocasions, l'únic que el compensaria d'una infància trista, amb episodis realment dramàtics.

El Tom era el tercer fill de Thomas Cruise, enginyer elèctric, i de Mary Lee, mestressa de casa. Abans que ell havien nascut les seves germanes, la Lee Ann i la Marian, i, després d'ell, la petita, la Cass. El pare de família era un home conflictiu que havia de canviar sovint de feina i que va arrossegar la seva família d'un costat a l'altre dels Estats Units i el Canadà sense deixar-los arrelar enlloc. El Tom va passar per quinze escoles diferents en dotze anys. Evidentment, el noi no tenia cap possibilitat de fer amics: "Sempre era el nen nou, que parlava amb un accent diferent". Aquestes circumstàncies i la dislèxia que li van diagnosticar i que li dificultava molt l'aprenentatge van ser una combinació terrible que l'actor, ja d'adult, no va dubtar a qualificar de bullying , assetjament escolar.

Cruise era conscient dels seus problemes a l'escola: "M'esforçava per concentrar-me però la meva memòria no responia, patia ansietat i m'avorria, tot plegat em feia preguntar-me si era normal o idiota". Segons ha explicat l'actor en algunes entrevistes, quan es va graduar era un analfabet funcional i ningú no sabia explicar-li l'arrel dels seus problemes ni com solucionar-los, fins que va entrar en contacte amb l'Església de la Cienciologia i, gràcies al mètode d'un tal Ron Hubbard, va aprendre a llegir correctament.

Aquesta és, segons Cruise, una de les raons que el van dur a comprometre's amb aquesta religió o secta, que té uns deu milions de seguidors arreu del món. La religió també l'hauria ajudat, segons les seves confessions, a superar el trauma de la seva infància, basat sobretot en els maltractaments que rebia del seu pare, un home agressiu i covard que el Tom va perdre de vista quan els seus pares es van divorciar -ell tenia dotze anys-. Ell i les seves germanes van viure amb la seva mare i el seu nou marit a la localitat de Taylosville, a l'estat de Kentucky.

El pare es va desentendre de la família des de tots els punts de vista. Deu anys després, van saber que estava a punt de morir de càncer i el van anar a veure a l'hospital. L'home va acceptar rebre els seus fills amb una condició: que no parlessin ni preguntessin res del passat! Poc després, Tom Cruise va començar el seu camí imparable fins a esdevenir una estrella de Hollywood, però en el terreny personal les seves relacions fracassaven una darrere l'altra. Ara estrena la dècada dels cinquanta amb un nou divorci a l'esquena i una més que possible batalla per la custòdia de la seva filla Suri, de sis anys.