Criatures 30/06/2012

Taller de cuina al casal d'estiu

i
Ada Parellada
2 min

Si per Nadal cada ovella és al seu corral, a l'estiu, al Casal, la quitxalla tothora riu. Queda palès que sóc una nefasta poeta, però la rima m'ha estat útil per dir que al juliol la majoria d'infants s'alleugen de la calor als casals o a les colònies d'estiu.

Els casals programen moltes i variades activitats; fins i tot n'hi ha que ofereixen tallers de cuina. Però per cuinar amb una colla de nens, com a activitat lúdica, no totes les receptes són vàlides. Cal tenir en compte algunes especificacions. Per començar, triarem receptes que comencin i acabin en el temps que dura el taller, per una qüestió de comprensió. Els nens han de veure tot el procés culinari, per això fer croquetes no és la millor opció, perquè la massa ha de reposar unes hores abans no les puguem formar.

Prioritzarem les receptes manipulatives, que permetin tocar els aliments, barrejar, farcir.... Una sopa de lletres no és una bona opció, perquè l'infant no pot interactuar. Cal buscar receptes d'un sol cos, és a dir, que no tinguin subpreparacions, que no generin caos. Una lassanya és caòtica per a un taller: bullir la pasta, fer el farcit, fer la beixamel, muntar, gratinar... Massa passos les fan incomprensibles per als més petits.

Les elaboracions massa ràpides tampoc són una bona idea. Per fer un flam només cal batre els ous i barrejar-hi la llet. Què fem amb els infants la resta del temps destinat al taller? No totes les tècniques culinàries són vàlides, fregir és altament desaconsellable. D'una banda, és molt perillós si no podem atendre individualment els infants i, de l'altra, és millor no donar-los idees perquè ho facin sols a casa. Tampoc els plats que es basen només a tallar, com una amanida, no em semblen gaire adequats per a un taller per a les criatures.

D'altra banda, hem de tenir en compte que els infants esmercen grans esforços a fer la seva recepta. Per això, per poc que es pugui, és important buscar la manera de poder identificar quina és la que el nen ha elaborat. Esclar que totes aquestes indicacions són resultat de la meva experiència; potser a alguns monitors els ha funcionat bé tot el que he desaconsellat. En tots els casos hem de tenir en compte que no és el mateix un taller amb una colla d'infants que cuinar tranquils amb els nostres fills a casa.

stats