A.F.

Noves activitats escolars per al curs 2016-2017 de TRAMeduca

Una nova web recull la nova oferta d'activitats educatives per al proper curs, que s'ha ampliat amb tres noves propostes per franges d'edat per a tots els cicles educatius

TRAMeduca presenta les novetats enactivitats escolars per al  curs 2016-2017 / TRAMEDUCA Zoom

El TRAM ha desenvolupat una nova web per al programa TRAMeduca amb l'objectiu de continuar impulsant l'educació en la mobilitat, el civisme i el medi ambient, i atendre la creixent demanda per part dels centres escolars de la seva àrea d'influència. Des de la nova web (www.trameduca.cat) s'ofereix la possibilitat de participar en activitats educatives gratuïtes amb monitors especialitzats, de manera presencial amb visites al tramvia i les seves instal·lacions. Amb aquesta actuació, s'amplien els recursos educatius, organitzats per cicles i franges d'edat, amb diverses propostes i serveis per afavorir les actituds responsables i els valors inherents al transport públic.

La nova web de TRAMeduca, dedicada a explicar els compromisos del TRAM amb el medi ambient, el civisme, la seguretat i el benestar, i la innovació tecnològica, ofereix les activitats educatives per al curs 2016-2017. Davant l'èxit continuat de les edicions del programa educatiu dels últims anys, amb un creixent nombre d'escoles i alumnes participants, TRAMeduca ha ampliat, cada any, l'oferta d'activitats, que van des de l'educació infantil fins a secundària, adaptada a cada cicle.

32%

El servei educatiu de tramvia de Barcelona ha vist incrementat en un 32% el nombre d'alumnes i escoles durant el curs 2015/2016

Increment de participants del programa TRAMeduca

Amb el nom 'TRAM, un mitjà d'educació', el programa TRAMeduca del tramvia de Barcelona ha comptat amb la participació de 3.733 escolars procedents de 77 centres educatius durant el curs 2015-2016, un 32% més que en el curs anterior. Aquest curs s'han realitzat 156 activitats educatives davant les 111 del curs anterior, gràcies a les quals els alumnes de totes les edats van poder apropar-se al món del tramvia i aprendre a través dels continguts relacionats amb el transport públic, el civisme i les tecnologies.

Durant el curs que ara acaba, els municipis dels centres participants a les activitats de TRAMeduca han sigut: Barcelona (68), Badalona (24), l'Hospitalet de Llobregat (13), Sant Joan Despí (11), Sant Feliu de Llobregat (9), Santa Perpètua de Mogoda (8), Sant Andreu de la Barca (7), Cornellà de Llobregat (4), Esplugues de Llobregat (3), Sant Adrià de Besòs (2), Terrassa (2), Santa Coloma de Gramenet (1), Sant Just Desvern (1), Sant Vicenç dels Horts (1), Vilanova i la Geltrú (1) i Olot (1).

Les activitats que han tingut més èxit aquest curs han sigut: 'Coneix el TRAM' (amb 43 activitats), 'Mira el TRAM' (amb 44 activitats) i 'L'energia del TRAM' (amb 42 activitats). Tots tres grups d'activitats apleguen el 83% de l'oferta realitzada. El 44% de les activitats es van realitzar a les cotxeres de Sant Adrià de Besòs; el 54%, a les de Sant Joan Despí, i el 2%, a centres de gent gran.

Ampliació de les activitats de TRAMeduca

Des de TRAMeduca s'amplien les activitats per als escolars de cara al nou curs escolar 2016-2017, conscients que l'alumnat representa una part considerable dels usuaris del transport públic, i en seran els protagonistes del futur. Per al proper curs, TRAMeduca ofereix a tots els centres escolars i instituts públics i privats un total de set activitats educatives, a banda d'altres activitats per a persones sèniors i altres serveis per a les escoles i institucions que ho sol·licitin. Totes les activitats es realitzen a les cotxeres del TRAM de Sant Joan Despí o Sant Adrià de Besòs, i inclouen una visita a les instal·lacions.

Activitats educatives per al curs 2016-2017

  • Mira el TRAM, per a infants de 2 a 6 anys (infantil). A través del conte 'Mira el TRAM' coneixem la vida d'un tramvia durant una jornada, des que es lleva fins que se'n va a dormir. Hi trobem diferents animacions amb les quals interactuar i explorar diversos aspectes de viatjar amb tramvia. Per finalitzar, es fa un petit recorregut en tramvia i els més petits poden ser-ne conductors.
  • Novetat: Investiga el TRAM, per a escolars de 6 a 8 anys (primària). Els infants es converteixen en petits investigadors del TRAM. A partir d'un joc de preguntes i pistes, descobreixen i coneixen les parts més importants del tramvia.
  • Novetat: Viu el transport públic, per a nens i nenes de 8 a 10 anys (primària). Els nens i nenes participen en un joc de preguntes i respostes per tal de conèixer aspectes rellevants de tots els transports públics. També experimenten amb un 'rol-playing' la importància de les actituds cíviques i respectuoses en el transport públic.
  • Novetat: Aventura't al TRAM, per a nens i nenes de 10 a 12 anys (primària). Els nens i nenes realitzen la simulació de la planificació i la realització d'un viatge amb tramvia, des d'on som fins on volem anar, passant per com i on hem de trobar aquesta informació, treballant així l'autonomia dels nens i nenes i les bones conductes dins el transport públic.
  • I tu, què en penses? Per a joves de 12 a 16 anys (secundària). Els alumnes reflexionen al voltant dels diferents transports públics que tenen a l'abast, quina utilitat tenen per als joves adolescents, quins són els avantatges del TRAM i la importància d'accions cíviques i de seguretat.
  • L'energia del TRAM, per a joves estudiants de 12 a 18 anys (secundària). L'activitat permet conèixer el tramvia des d'una perspectiva mediambiental i tecnològica, amb una especial rellevància de l'eficiència i la sostenibilitat. També hi ha la possibilitat de fer l'activitat Central Tèrmica de Cicle Combinat del Besòs el mateix dia.

Altres activitats educatives del TRAM

  • SúperTRAM. Per als alumnes de primària i secundària. Visita a TV3 i Catalunya Ràdio amb el desplaçament amb el TRAM. L'objectiu és conèixer per dins els dos mitjans de comunicació públics de Catalunya, que són vistos i escoltats per milers de catalans cada dia. Tenir contacte amb el món audiovisual i complementant l'experiència amb el tramvia.
  • El TRAM com a transport escolar. A més de les activitats educatives, el TRAM facilita la realització d'activitats fora dels centres escolars, amb l'objectiu de donar suport al desplaçament amb el tramvia. Si se sol·licita el servei per avançat, un equip d'inspectors s'espera a la parada acordada per fer el trajecte més fàcil.
  • El nostreTRAM. Activitat per a majors de 65 anys en la qual es treballen totes les passes que una persona ha de seguir a l'hora de fer un desplaçament amb tramvia i en què es posa èmfasi en els aspectes de seguretat, autonomia, orientació i ús prioritari del tramvia com a transport públic, accessible i segur.