Famílies... parlem-ne
M. JESÚS COMELLAS

Serenitat i pausa per arribar lluny

comellas Zoom

Amb tants missatges i opinions que es donen a la canalla per intentar controlar les situacions que preocupen, sovint es perd el sentit del que es vol comunicar.

Avui en dia es valora molt que la canalla, i especialment el jovent, tinguin iniciativa i, sobretot, que pensin abans d’actuar, perquè, massa sovint, les conseqüències -segon pas de les seves decisions- no són apropiades. Si no, és quan vénen els comentari tipus “Què has fet?, que no veus que...”, i la consegüent resposta infantil: “Oh! No em pensava que...”, “Creia que no passaria...”, “No és tan important, no ho faré més”.

Val a dir, però, que aquesta mirada quasi ingènua, com si no s’esperessin les conseqüències de les seves accions, també la tenen les persones adultes: “Ens hem despistat”; “No cal exagerar”; “No hi ha acord”... I això no permet valorar l’efecte de les accions que cal fer des de la vida quotidiana.

Sensibilitzar la canalla amb missatges sobre el canvi climàtic, per exemple, o celebrar “el dia de...” és important per fer visibles les raons del que es proposa, però són passos que no tenen prou força per canviar les accions quotidianes. Preocupa l’impacte que pot tenir el que fem per a les futures generacions, però hi ha una certa impaciència per mirar de prevenir problemes més grans.

Aquesta anàlisi, tan àmplia i contundent, genera, inicialment, por i inquietud, però a la llarga insensibilitza i no arrela en la vida quotidiana, que és on s’ha d’actuar per modificar el present i el futur.

Partir del dia a dia implicant la canalla en petites situacions i tasques afavoreix, amb la repetició, que es puguin comprendre les repercussions del que fem. Tenir una actitud activa i incorporar accions, per petites que semblin, que permetin integrar els missatges que els donem encara que no es vegin les repercussions a curt termini és el camí que cal seguir.

Per això és important modificar els hàbits, perquè són accions que s’interioritzen, impacten i incideixen en les actituds i la maduresa de la canalla: anar a l’escola a peu, amb transport públic o en cotxe amb més d’una criatura; apagar els llums; plegar i tenir cura de la roba per no haver de rentar tant; no llençar material escolar; heretar roba o materials; tancar portes; abaixar la calefacció; anar a comprar amb bosses de reciclatge, i comprar productes de proximitat són hàbits que si es van generalitzant tenen un impacte important en el present i en el futur.