A.F.

Reivindiquem el rol dels avis i les àvies

El 26 de juliol se celebra el dia dels avis i les àvies, un bon moment per reivindicar la seva tasca de suport a la conciliació laboral i familiar i la seva aportació en l'educació de les criatures

Avis i néts: amor sense límits / FOTO: MANOLO GARCÍA Zoom

Més d'un 18% de la població espanyola està per sobre dels 65 anys i un 16% per sota dels 15. Segons l'INE, es preveu que el 2061 hi hagi més de 16 milions de persones grans –un 38,7% del total de la població–. En les últimes dècades, els avis i les àvies han multiplicat els seus rols i s'han convertit també en pares, mares, educadors, metges, infermers... Els avis i les àvies espanyols gaudeixen en general de bona salut, són físicament actius i disposen de temps lliure i de ganes de gaudir-lo amb els seus familiars, segons l'anàlisi d'hàbits i ús de productes lúdics per part de persones grans, promogut per CAYRO, en col·laboració amb l'Institut Tecnològic de la Joguina i l'Institut de Biomecànica de València.

Aquest estudi estima que els homes majors de 65 anys disposen d'una mitjana de 7,23 hores d'oci al dia, i les dones, de 5,33 hores. Unes hores que, a l'estiu, es poden veure ocupades per algunes obligacions, com per exemple la cura dels néts i nétes que esperen les vacances dels seus progenitors durant la sequera escolar de juny a setembre.

Per a Rosario Carrió, directora general de Joguines CAYRO, “quedar-se a càrrec dels néts no hauria d'estar renyit amb el temps que els grans dediquen a l'oci, sinó tot el contrari, és el millor moment per jugar”. “El joc és el millor instrument per a la millora i la prevenció dels efectes negatius de l'envelliment”, afirma Carrió. Així, qualsevol persona gran “pot jugar per exemple amb jocs de taula, sempre que estiguin adaptats [per a infants] amb materials, colors (contrastos) i grandàries de les peces, entre altres”.

Jugar a l’estiu

El temps d'oci amb els avis és també una manera de potenciar vincles. Així mateix, la paciència i dedicació de les persones grans aporta als nens seguretat. Anar d'excursió, jugar a petanca, a cartes o al parxís, explicar contes o cantar velles cançons són algunes activitats que poden entretenir els nens i que estan a l'abast de tothom. Per això, CAYRO proposa un 'Manual d'instruccions per avis i àvies durant les vacances', amb l’objectiu de limitar l'estrès que pot suposar estar al càrrec dels més petits.

Els néts rejoveneixen els avis

Un estudi elaborat per la Universitat Pompeu Fabra conclou que les persones grans que comparteixen temps amb els seus néts viuen més anys. Aquest treball, signat per Bruno Arpino, del departament de Ciències Polítiques i Socials, en col·laboració amb Valeria Bordone, investigadora del Centre Wittgenstein a Àustria, ha utilitzat dades d'un estudi sobre salut i jubilació als EUA. La mostra era de 1.701 homes i 2.935 dones d'edats compreses entre 50 i 85 anys.

L'encreuament de dades els va permetre arribar a la conclusió que l'edat cronològica no coincideix amb l'edat subjectiva, ja que aquesta última és una construcció que es fa la mateixa persona en funció a les seves vivències. I que els néts i la cura dels néts són un “factor determinant en l'experiència subjectiva que es té sobre l'envelliment”, ja que aquest no només té a veure amb l'edat cronològica, sinó també amb el rol que exerceix a la societat. Curiosament, l'estudi mostra com els avis més joves se senten més vells que les persones del mateix grup d'edat que no tenen néts, però a mesura que es fan grans aquesta relació s'inverteix. En el cas de les dones, el fet de fer-se càrrec dels néts redueix encara més la seva edat subjectiva.