Criatures 13/10/2012

Què és l'obesitat?

1 min

Per saber si una criatura (o adult) és obesa, és a dir, si té un excés de greix corporal, cal calcular l'índex de massa corporal (IMC), que s'obté dividint el pes de l'infant per la seva alçada al quadrat. "Els pediatres col·loquem el resultat en unes gràfiques estàndards, fetes per la Societat Espanyola d'Endocrinologia Pediàtrica", explica Joan Bel, de l'Hospital Germans Trias i Pujol.

Si el resultat de l'IMC se situa per sobre del percentil 85-97, es considera sobrepès. Més de 97, és obesitat. L'IMC obtingut també es compara amb la resta de població de la mateixa edat i del mateix sexe.

Els pediatres controlen a les visites la talla i el pes. Si noten un desequilibri, n'informen de seguida la família i introdueixen els canvis d'hàbits o d'aliments. Tot i això, abans de tot, els pediatres sempre controlen els hàbits, hi hagi desequilibris o no.

"En un 30% dels casos tractats, hi ha abandonament de les indicacions", indica l'endocrinòloga Marta Ramon, de l'Hospital de Sant Joan de Déu, però, dels que es mantenen, "un 80% aconsegueixen modificar alguns dels hàbits", explica. Cada setmana l'Hospital de Sant Joan de Déu rep 6 visites noves de casos d'excés de pes en criatures.

stats