Criatures 22/12/2012

Quadrar agendes. Conciliació durant les festes de Nadal

Xavier Tedó
2 min
Quadrar agendes  Conciliació durant les festes de Nadal

Elena Gil ha optat per fer vacances del 22 de desembre al 2 de gener per poder estar amb les seves dues criatures, que tenen set i tres anys. La feina l'hi permet: "Sóc dissenyadora gràfica, però treballo com a autònoma i m'agafo els dies que em deixen els clients". Afortunadament, aquest any el calendari és més benèvol: "A la pràctica només són tres dies, el 24, el 27 i el 28, i per tant no se m'acumularà la feina". Quan ella s'incorpori a la feina el dia 2, el seu marit la rellevarà: "Tan sols es va agafar tres setmanes de vacances a l'estiu i tampoc ha fet cap pont aquest any, i ara tindrà vacances des del dia 22 fins al 13 de gener". Les vacances les passaran al poble de Zamora on van néixer els pares d'ell i on tornen a viure ara que s'han jubilat. "És el primer any que hi anem", explica l'Elena, que encara no sap si el seu marit s'hi quedarà amb els nens el dia que ella hagi de tornar cap a Sant Adrià.

Més a prop aniran els dos fills del Lluís i la Mercè, que viuen a Sant Cebrià de Vallalta. Tots dos treballen aquest Nadal i han optat per deixar-los a casa dels avis, que tenen un pis al barri de Gràcia de Barcelona. "El dia de Sant Esteve els deixarem amb els meus pares i els recollirem el cap de setmana", relata el Lluís, que ja els ha batejat com a "avis sense fronteres". El Lluís afegeix que no els ha apuntat a cap casal perquè "només són dos dies" i ell té l'avantatge que a l'oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) on treballa s'han partit les dues setmanes de Nadal i la primera setmana de gener té festa: "Sort en tenim, d'això, perquè la meva companya treballa a l'Abacus i aquests dies van de bòlit perquè per a ells el Nadal és temporada alta".

Casals de Nadal

Més complicat ho tenen Pilar Cañadó i el seu marit amb la Lola, la seva filla, perquè treballen tots els dies excepte els festius. Portaran la Lola al casal de Nadal que organitza Kukutai, un nou espai de joc i lleure per a infants i famílies creat recentment a Arenys de Mar. "La deixarem des de les deu del matí fins a dos quarts de dues, quan la recollirà el seu pare, que plega al migdia", subratlla la Pilar. És l'única alternativa que tenen. Els sortirà, això sí, força econòmic. "Portar-la aquí ens costa menys de 15 euros per dia". Més enllà dels diners, la Pilar destaca que al casal "es relaciona amb altres nens, de la seva edat i més grans, mentre fa diferents activitats. I s'ho passa bé". "Quan entra no em diu ni adéu!" conclou resignada.

stats