Criatures 13/04/2013

Primera nit d'aventura fora del niu

A partir dels 6 anys les criatures estan preparades per passar uns dies fora i a partir dels 12 poden sortir a l'estranger

Paloma Arenós
4 min
Primera nit d'aventura fora del niu

En poc menys de tres mesos el curs escolar s'acaba i és un bon moment per plantejar-se com organitzar les vacances dels fills a partir del 24 de juny. Una bona opció són els casals d'estiu diürns i una altra són les colònies o campaments, que inclouen una o unes quantes nits fora de casa. A més de tenir en compte el factor econòmic, els horaris laborals i la intendència familiar, cal valorar l'edat de l'infant i si ja és capaç de volar del niu. ¿Està preparat per viure unes nits d'aventura fora de casa?

La majoria de colònies o campaments accepten infants a partir dels 6 anys, tot i que cadascun té els seus propis límits i franges d'edat. A partir de P-3 són més recomanables els casals o esplais diürns, ja que la criatura pot tornar a casa a dinar o a la tarda. En el cas de sortides i llargues estades a l'estranger per fer, per exemple, un curs d'idiomes, l'edat òptima és a partir dels 12 anys.

Per estar segurs que el nostre fill pot passar una o més nits fora de casa cal tenir en compte si mostra interès i il·lusió per anar-hi o si, al contrari, és més aviat una idea dels pares i ell s'hi resisteix. També és important tenir en compte si ja té un control pràcticament total dels esfínters, així com si dorm bé a la nit (no té malsons ni necessita dormir amb els pares per conciliar el son). Els experts consultats recomanen que l'infant ja hagi passat sense problemes alguna nit abans fora de casa amb algun parent o a casa d'algun amic.

Les colònies, els esplais, els casals i els campaments són una bona alternativa perquè els nens aprenguin i entrin en contacte amb la natura i amb la vida en comunitat. Combinen oci i esport amb activitats pedagògiques, alhora que representen valors predominants durant la infància, com el saber compartir, el respecte, l'educació, l'amistat i l'autonomia. Actualment hi ha un ventall ampli de possibilitats per escollir: idiomes, esports, teatre, muntanya, mar o combinats, entre d'altres. Segons la psicòloga Sílvia Àlava, qualsevol d'aquestes estades té múltiples beneficis per als infants. "No només es relacionen amb els de la seva edat, sinó també amb nens més grans i petits. Es diverteixen, aprenen a conviure, a respectar els altres, a cuidar la natura i s'adonen que les normes no només existeixen a casa o l'escola", destaca. Àlava considera bàsic que es respectin els seus gustos a l'hora de triar l'estada: "Encara que vulguem que aprofitin l'estiu per aprendre, no es pot oblidar que estan de vacances. Si imposem el nostre criteri veuran el campament com una imposició i no s'ho passaran bé".

També hi ha la modalitat de les colònies escolars, que se solen fer els mesos d'abril i maig. La majoria de centres comencen a oferir passar una nit fora a partir dels 5 anys, tot i que ja hi ha escoles bressol en què els infants també marxen dos dies amb 2-3 anys. Martí Saiz i Julia von Fraunberg són els pares del Lukas, de 6 anys, que el 29 i el 30 d'aquest mes s'estrena en les colònies de P-5. "No som pares patidors. Estem molt tranquils perquè el Lukas ja ha dormit fora de casa, ha passat temporades amb els avis a Alemanya i és un nen molt autònom", reconeix el Martí. "A més, vaig ser monitor de campaments dels 17 als 20 anys a l'esplai L'Esparver de Sabadell i en aquestes edats portava nens més petits que el Lukas i tot va anar molt bé; tothom hi col·laborava, fins i tot alguns pares venien a plantar les tendes", recorda. Per aquest pare, hi ha molta diferència entre unes colònies escolars i unes d'estiu: "Els nens petits se senten molt segurs envoltats de companys que coneixen i de mestres que són el seu referent, en qui confiem", diu. Les colònies d'estiu són per a molts una aventura més intensa.

En canvi, Jennifer Barrios, mare de l'Iñaki, de P-4, reconeixia que estava "nerviosa i una mica atacada " el 4 d'abril, abans que el nen s'estrenés amb dos dies de colònies. I explica, somrient: "A ell se'l veu tan feliç que m'aguantaré. De vegades es desperta a la nit, però ja li he dit a la mestra que si nota que hi ha algú al costat es torna a adormir. És tota una experiència, tant per a ell com per a nosaltres".

La qüestió econòmica

Comparar preus per trobar l'opció que més s'ajusti a la situació econòmica familiar és imprescindible. I si no pot anar amb els seus amics perquè és massa car, s'ha d'explicar amb calma i sinceritat i recórrer a altres opcions. Com podreu llegir més àmpliament a la pàgina 13 d'aquest suplement, la Fundació Catalana de l'Esplai ofereix una campanya de beques adreçada a les famílies amb infants d'entre 3 i 17 anys afectades per l'atur o que pateixen l'impacte de la crisi econòmica perquè puguin participar en activitats educatives de lleure durant l'estiu.

Des de la web (www.esplai.org), les beques es poden sol·licitar per a activitats que es facin del 17 de juny al 16 de setembre, tot i que en queden exclosos els cursos d'estiu i les vacances en família. El portaveu de la Fundació Catalana de l'Esplai, Josep Maria Valls, detalla que "les sol·licituds són de caràcter familiar i, per tant, si es volen sol·licitar beques per a dos o més germans, o per a diverses activitats (casal i colònies), es pot fer en el mateix formulari". Adverteix, però, que "la petició de la beca no garanteix la reserva de plaça en l'activitat".

Adaptats a cada infant

La psicòloga Sílvia Àlava creu que s'ha de triar el campament o les colònies segons el caràcter del nen. "Als tímids els convé relacionar-se amb més infants a través de jocs guiats per adults, ja que els ajudarà a integrar-se. Val la pena apuntar-los on se sentin més còmodes i se'n valorin les aptituds: d'esports si li van bé, d'anglès si domina l'idioma..." Si s'hi troba a gust podrà centrar-se a fer amics, raona. Als més mandrosos "no se'ls ha d'inscriure on hi hagi només activitats esportives, els va millor un mixt, amb propostes actives i tranquil·les". I per als inquiets, Àlava proposa els campaments multiaventura, "tot i que no és sobrer que s'hi incloguin algunes classes o tallers on l'infant es pugui relaxar i controlar la impulsivitat", conclou.

stats