Criatures 26/03/2012

Perpetuar el cognom

2 min
  • Hi ha tòpics que es perpetuen en el temps, tot i que amb el pas dels anys van perdent força perquè la majoria tenen una base força masclista. Tòpics com ara que els homes prefereixen tenir nens per "perpetuar el cognom i el nom de la família", mentre que les dones volen tenir nenes per "convertir-les en nines", és a dir, per fer-los pentinats i posar-los vestidets, explica Rosa M. Pérez, psicòloga social i professora de la Universitat de Lleida. El tòpic encara revela més factors: "Els homes volen tenir nens perquè volen compartir-hi esports, i no pensen que amb les nenes també ho podran fer".
  • També es manté un altre estereotip. El que diu que les nenes cuidaran els pares quan siguin grans, mentre que els nens marxaran aviat de casa i no hi tornaran fins que no tinguin parella. "I arribats a aquest punt, també es creu que serà la jove qui cuidarà els pares i no el mateix fill". Ara bé, la psicòloga Rosa M. Pérez, autora del llibre Ser padres o hacer de padres , de París Ediciones, també assenyala que, més enllà dels tòpics, homes i dones es projecten més fàcilment amb persones del seu mateix sexe. Per això a l'hora de pensar en el sexe que es prefereix per a la criatura, "s'entén que cadascú s'identifiqui més amb el seu mateix sexe".
  • D'altra banda, un estudi publicat a la revista Open Anthropology , fet per la Universitat de Queens, del Canadà, indica les mateixes conclusions. Els homes prefereixen els nens per termes d'evolució, mentre que les dones volen tenir nenes per compartir-hi algun dia l'experiència de l'embaràs i de la maternitat. Després d'avaluar els resultats d'aquest estudi, la publicació Canadian Medical Association Journal proposava que els pares no sabessin quin és el sexe de la criatura fins passada la setmana 30 de l'embaràs, moment en què ja no està permès l'avortament.
stats