Criatures 13/04/2013

Pensant ja en les vacances

Les colònies i els casals d'estiu són una opció que permet conciliar la vida laboral dels pares amb les vacances escolars dels fills. A més, són oportunitats pedagògiques per treballar valors que els infants assumiran des de l'emoció Planificar bé les activitats d'estiu és garantia d'èxit

Trinitat Gilbert
5 min

Les colònies i els casals d'estiu són una oportunitat per jugar aprenent i per fer contactes que, per al futur, poden ser molt importants, assegura la psicòloga Hermínia Gomà. El mateix periodista Rafel Nadal explica una anècdota meravellosa en el seu llibre Quan érem feliços (Destino), quan un dia, de gran, es va trobar en una reunió de feina una jove que coneixia bé d'unes colònies. Nadal assegurava que no s'havia pogut concentrar en la reunió, perquè en veure-la va recordar l'estiu de jove. "Les hores de les colònies també són molt profitoses perquè es comparteixen amb persones de la mateixa edat", continua assenyalant Gomà.

El psicòleg Xavier Oñate (www.xavieronate.com) indica més punts positius, sobretot des del punt de vista de l'aprenentatge, perquè "està comprovat que la manera com perdura és quan va associat a una emoció". Els aprenentatges memorístics s'obliden amb rapidesa justament per aquest motiu, perquè no tenen cap component emocional. Així doncs, si són colònies per aprendre valors, amb emocions -com l'alegria-, saber compartir i saber posar-se a la pell de l'altre (empatia), per exemple, "l'experiència s'aprendrà i perdurarà més en el temps que els mateixos coneixements acadèmics".

Per la seva banda, Margarita Artal, sòcia directora d'Artau (www.artau. eu) i experta en polítiques d'igualtat, opina que les colònies poden permetre la conciliació de les vacances escolars amb les laborals de les famílies sense que els pares tinguin la recança de pensar que no ho estan fent. "Les criatures continuaran estant de vacances durant les colònies, malgrat que hi ha una disciplina educativa". Ara bé, "cal buscar també un temps de l'estiu en què criatures i pares coincideixin, que comparteixin temps per parlar, per fer activitats conjuntes i, en resum, per trencar dinàmiques establertes durant el curs escolar i buscar-ne de més relaxades".

Finalment, la psicòloga clínica M. Dolors Petitbò, de l'Hospital Sant Joan de Déu, remarca l'edat ideal perquè les colònies i els casals d'estiu siguin una opció que permeti conciliar les vacances laborals i les escolars. "A partir dels 7 anys, ja es pot optar per unes de 3 o 4 dies fora de casa". Si són més petits, és millor pensar en activitats diàries, que a la nit puguin dormir a casa. A partir dels 10 anys, es pot triar les d'una setmana i, de més grans, en edats adolescents, les de dues setmanes, que poden ser acampades o colònies que comporten més temps. Cal dir que les recomanacions de la psicòloga són orientatives, perquè sempre hi pot haver criatures acostumades a estar fora de casa, que puguin adaptar-se aviat a estar sense els pares. Sigui com sigui, el consell bàsic és que la primera vegada que l'infant marxi de colònies o de casals marxi amb altres nens que conegui per assegurar-ne l'adaptació.

Què triem?

La Fundació Catalana de l'Esplai ha programat per a aquest estiu un 10% més d'activitats respecte a anys anteriors en la campanya que ha batejat amb el lema Encerta l'estiu. Un estiu per a tothom (estiu.esplai.org). Més enllà de les activitats concretes, intensifica els esforços per aconseguir que cap criatura es quedi sense anar de colònies si en té la intenció. Per començar, explica Núria Valls, subdirectora de la Fundació Catalana de l'Esplai, els preus s'han mantingut respecte de l'any passat. Un casal d'estiu d'una setmana costa entre 75 i 95 euros. A més, la Fundació continua oferint la possibilitat de sol·licitar beques, que han augmentat un 70% respecte de l'any passat. "Si l'any passat vam donar 1.400 beques, enguany n'oferirem 2.500 per a famílies que estan a l'atur o en risc d'exclusió".

Com a novetat, la Fundació ha creat una nova manera d'aconseguir una beca per cobrir les despeses de les colònies, perquè ha detectat que "hi ha famílies de classe mitjana que no tenen les condicions econòmiques per demanar-ne, però que, a l'hora d'estrènyer el cinturó de l'economia familiar, retallen les colònies de les criatures", explica Núria Valls. La proposta de la Fundació és lliurar un talonari de loteria en el moment que les famílies inscriuen la criatura a les colònies. Si la família aconsegueix vendre els números del talonari (per import de 2,50 €), es finança el cost sencer de les colònies a què s'hagi inscrit. Si opta per guardar-se el talonari, les famílies entren en la rifa de 300 estades d'un cap de setmana per a quatre persones en una de les seves cases de colònies.

De cara al mes d'agost, la Fundació Catalana de l'Esplai obre les cases de colònies a les famílies perquè triïn l'opció de passar dies tots junts en un entorn pedagògic, amb monitors, amb activitats programades i amb propostes de natura a uns preus molt ajustats.

Per la seva banda, la Fundació Pere Tarrés proposa quatre grans ofertes per fer colònies i casals d'estiu. El primer són les colònies, que són tan variades com fer-les per aprendre anglès, per practicar esport en anglès, per fer esport i aventura (a Calafell o a Tremp) o per fer teatre. Justament les colònies de teatre són "les que tenen més èxit en totes les edats", explica Maria Valencia, presidenta del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés. Durant les colònies, les criatures i els joves preparen una obra de teatre, que representen davant de la família l'últim dia.

Dins de la proposta de colònies, també hi ha els campaments al delta de l'Ebre o al Prepirineu, amb la idea d'estar en ple contacte amb la natura, i les colònies a l'estranger, en què els països proposats són França, Irlanda, el Canadà, Anglaterra i els EUA.

La segona proposta de la Fundació Pere Tarrés és la dels casals, que es fan especialment a les escoles de la ciutat de Barcelona. La tercera és la de les vacances en família, en què proposen que criatures i pares visquin activitats i aventures a les cases de colònies que la Fundació Pere Tarrés té repartides pel país. I, per acabar, la quarta proposta són les colònies específiques que organitzen per als 209 centres d'esplais federats, que mobilitzen 20.000 criatures de Catalunya, que se'n van a l'estiu amb els mateixos monitors que han tingut al llarg del curs escolar.

La Fundació Pere Tarrés, com la Fundació Catalana de l'Esplai, també preveu beques i ajudes per a les famílies. L'any passat en va atorgar 1.500 i, com a novetat, aquest estiu preveu beques per als casals d'estiu que es faran al barri del Raval de Barcelona durant els mesos de juliol i agost, per a les anomenades colònies en moviment, per als infants amb situació de vulnerabilitat social i també per a una ruta que es plantegen fer amb adolescents en situació d'exclusió social.

Propostes temàtiques

Més enllà de la innovació de les entitats de més tradició vinculades al lleure, cada vegada són més les empreses i entitats que aposten per fer propostes atractives durant l'estiu. És el cas de les acadèmies d'anglès Kids&Us, que a l'estiu segueixen apostant pel seu mètode únic d'ensenyament. En aquest sentit, ofereixen el nou producte Cool Off by Kids&Us, pensat perquè els més petits gaudeixin d'una autèntica experiència d'immersió lingüística sense sortir a l'estranger. O les colònies d'aventura que organitzen des d'Educa Lleure, per als infants que els agrada la natura, l'esport, el joc, les manualitats o l'aventura.

stats