ARA KIDS

Les onades

T’agrada saltar onades a la platja? I contemplar com es trenquen a l’escullera? O, encara millor, quedar-te adormit bressolat amb el seu so? Les onades ens fascinen, però també poden ser perilloses. Quan el mar s’enfada, és millor no acostar-s’hi.

Les onades  Patufet  by Samy Apps Monument Valley Zoom

Filles del vent

Les onades del mar es formen a causa del vent. Segons com bufi, seran més o menys grosses i tindran una forma o altra.

Els tsunamis

Algunes vegades les onades no es formen pel vent, sinó per terratrèmols al fons marí. Llavors s’anomenen tsunamis i poden ser molt devastadores. Per fer-te una idea de com s’originen, pots omplir un got d’aigua fins dalt, dipositar-lo sobre d’una safata i sacsejar-la amb força.

Les més altes, al Pacífic

L’alçada de les onades depèn de la força del vent. Les més altes es formen a l’oceà Pacífic. Allà n’hi ha de fins a 50 m d’alçada. Això és moltíssim, pensa que el Camp Nou fa 48 metres d’alçada.

Les onades mediterrànies

Als grans oceans les onades són grans i espaiades, però als mars petits, com el nostre, són més estretes i baixes.

Què diu la bandera?

Saltar onades és molt divertit, oi? Però de vegades hi hem de renunciar, perquè pot ser perillós. Per saber si et pots banyar un dia d’onades grans busca la bandera de la platja. Segur que ja ho saps: si és verda, et pots banyar amb tranquil·litat. Si és groga, amb molta precaució. I si és vermella, no pots entrar a l’aigua.

Una font d’energia?

¿Es podrien aprofitar els corrents d’aigua i les onades del mar per generar energia? Doncs sembla que sí. El principal obstacle és que seria molt car, perquè caldria una maquinària molt resistent. Però també s’aconseguiria molta energia, sobretot a l’hivern, que és quan hi ha més onades.

Also in fresh water

Waves are not only in oceans or seas. Lakes and rivers have also waves on windy days.

The most dangerous ones

In a storm, waves sometimes move on opposite directions. When they collide, they can create rogue waves.

Vocabulary

Dangerest: les més perilloses

Storm: tempesta

Waves: onades

To collide: col·lisionar

Rogue: gegantines

Fresh water: aigua dolça

Windy: ventós