Criatures 10/08/2013

Parlem de les vacances

Jaume Cela & Juli Palou
2 min

Al'estiu, dedicar una part del temps a fer quadernets de vacances no fa cap mal. Per tant, poca cosa tenim a dir sobre aquesta activitat. A més, i no cal que ens enganyem, quan ets pare o mare t'adones que hi ha estones que tenir-los entretinguts mentre reforcen alguns aprenentatges escolars és una benedicció de Déu. Perquè, si bé no és del tot clar que ells ho necessitin, segur que els adults ho necessitem per desconnectar del moviment perpetu de fills i de filles.

Ara bé, el temps de la vacances és una bona època per exercitar el que en el llenguatge escolar es coneix com a competències. En aquests moments es tracta de construir alumnes competents, que vol dir, més o menys, fer-los capaços de trobar respostes als problemes reals que la vida els posa davant del nas. Per tant, planificar les vacances de manera conjunta és una activitat excel·lent i molt recomanable. Per exemple, si decidim anar de viatge podem consultar mapes, horaris, guies dels llocs que visitarem tots junts. Podem anticipar algunes de les obres que veurem, si tenim intenció de visitar un museu o aturar-nos a peu de carretera per contemplar un paisatge digne de l'interès general. Podem també posar en comú les característiques de la gent que viurà als llocs on anirem, informar-nos dels seus costums, de les seves tradicions.

Mil coses a fer

També podem calcular el cost de les activitats que programem per decidir quines podrem fer i quines no. Contemplar els estels a la nit i recordar les històries bellíssimes que atresoren les constel·lacions és un exercici riquíssim que no costa ni un cèntim d'euro. Enviar cartes, postals o correus electrònics als parents i als amics és una activitat molt recomanable, com redactar tots junts un diari de les vacances acompanyat de dibuixos dels llocs visitats. Llegir llibres que han esperat pacientment durant tot l'hivern. O practicar jocs mentre anem en cotxe, tren o avió i fer-nos tots plegats preguntes que haurem de mirar de respondre.

Podem fer moltes coses com aquestes i algunes també les podem tirar endavant sense bellugar-nos del nostre lloc de residència perquè aquest any estem una mica escurats de butxaca. I també podem no fer res. Badar i badar, que el fet de badar ens pot obrir moltes portes cap al coneixement.

stats