JAUME CELA & JULI PALOU

Parlem de La Galera

Entre els anys seixanta i setanta van néixer un seguit d'iniciatives que ens van salvar del naufragi que volia imposar-nos el franquisme. Aquestes iniciatives van fer front a una política que buscava l'ofegament d'una llengua i d'una cultura. La cosa, per tant, ve de lluny, de molt lluny. Potser per això, avui, quan les agressions lingüístiques se succeeixen dia sí dia també i des de les altes instàncies del poder, cal fer memòria dels dies i dels anys en què van sortir a la llum pública la revista Cavall Fort , Rosa Sensat, algunes de les escoles més emblemàtiques del nostre país, Òmnium Cultural i podríem continuar la llista.

Un cas paradigmàtic del que estem apuntant és La Galera, una editorial fundada l'any 1963 per Andreu Dòria, un home que no es va donar per vençut davant la gairebé inexistència d'una literatura infantil i juvenil escrita en català. Calia normalitzar la nostra llengua i disposar d'un seguit d'obres literàries de gran qualitat, unes obres que tinguessin en compte, a més dels criteris lingüístics, la riquesa que aporta el món de les il·lustracions.

Un ampli catàleg

Dòria va trobar en Marta Mata la parella ideal per encetar aquesta iniciativa que ara celebrem. Podem afirmar -també podem afirmar-ho de Cavall Fort - que a La Galera hi han publicat la majoria d'escriptors infantils i juvenils que tenim, i que no són pocs, ni de poca qualitat. El mateix passa amb el món de la il·lustració. Repassar el seu catàleg és ser testimonis dels canvis que ha viscut la literatura i la il·lustració per anar-se adaptant a les necessitats dels nens i dels joves del nostre país.

La frase que han trobat els organitzadors d'aquest esdeveniment cultural per resumir la feina d'aquests anys és prou eloqüent i molt encertada: "50 anys i tan joves. Cada dia més grans. Cada dia més joves". Interpretem aquesta frase com la projecció de la memòria d'una obra de gran qualitat sobre el nostre present i el compromís ferm per continuar treballant en aquesta línia.

Felicitats a La Galera, una nau bella que encara té velam per estona i que continuarà navegant amb bon rumb, malgrat que en aquests moments les aigües dels mars estiguin molt mogudes i les dels rius baixin massa tèrboles.