Noves tecnologies

Al servei dels celíacs

CeliCity, l'aplicació per a mòbils que té com a lema "Descobreix, valora i comparteix llocs amb aliments per a celíacs", sortirà a finals d'aquest mes per a iPhone (en Android està previst que surti aviat). Aquesta aplicació, gratuïta, disposa d'un cercador exclusiu d'establiments (restaurants, hotels, botigues, supermercats, etc.) que ofereixen productes glutenfree i, a més, inclou eines que aprofiten la força de la massa social per plasmar les valoracions dels seus usuaris.

El projecte és una iniciativa de cinc emprenedors que es coneixen a l'Escola de Negocis Eada, que tenen la inquietud d'utilitzar la tecnologia per facilitar el dia a dia a determinats col·lectius per a qui, com els celíacs, el fet de no haver planificat on dinar pot ser un problema. Mariano Najles i Joan Pou, membres de l'equip de CeliCity, expliquen que encara falta una eina que reculli tots els llocs on s'ofereixen productes sense gluten, i comenten que, "en un moment en què la tecnologia permet una completa interactivitat, no existeix una aplicació per a celíacs que permeti als seus usuaris afegir-hi establiments, poder aportar comentaris i fotos o compartir amb un simple clic aquesta informació a les principals xarxes socials". Ramon López, membre de l'equip i coneixedor de primera mà del món de la celiaquia, perquè la seva dona i la seva neboda són celíaques, indica que no n'hi ha prou sabent que en un lloc concret hi ha un restaurant amb aliments per a celíacs: "Quan sortim de casa també valoraríem conèixer la seva oferta, si s'ha de reservar per poder gaudir de tots els productes, l'opinió dels que ja hi han menjat o saber quins coneixements té el restaurant sobre el celiaquisme". Jesús Hernan, coordinador tècnic del projecte, compara CeliCity amb altres aplicacions com la popular TripAdvisor.

El principal fet diferencial de CeliCity és que es tracta d'una aplicació basada en el principi del crowdsourcing , és a dir, que són els mateixos usuaris els que s'encarreguen de descobrir i compartir, en aquest cas, els establiments que ofereixen aliments sense gluten. Aquesta és la clau per disposar d'una base de dades actualitzada i rica en continguts (en comentaris). Tot i que el projecte s'inicia dins l'àmbit geogràfic català, la idea dels seus creadors és que no tingui fronteres, i que viatjar a qualsevol de les principals ciutats del món no sigui, per a qui té celiaquia, una aventura a l'hora de menjar.