Criatures 22/02/2014

No corris! El bus ja arriba

Les noves aplis de l’AMB, AMBTempsBus i AMBTaxiBarcelona, permeten a l’usuari planificar desplaçaments i rutes des del mòbil

Gemma Castanyer
3 min

“Els companys de classe miraven el mòbil i deien: «D’aquí deu minuts arribarà el bus, encara tenim temps per a un cafè». Resulta que s’havien descarregat una aplicació que els informava del temps que faltava perquè arribés el bus. Ho vaig trobar fantàstic i ara l’utilitzo cada dia”. Ho explica la Cristina Gallego, una jove estudiant de Badalona, apassionada per les aplicacions en telèfons intel·ligents i escriptora del blog APPAndroidblog, en què explica les seves experiències com a usuària de les aplis.

“Des que utilitzo l’AMBTempsBus m’ha canviat la vida. Ara no perdo temps a la parada, sinó que des de casa consulto quants minuts falten perquè arribi el bus i em planifico”, explica. La Cristina utilitza l’AMBTempsBus cada migdia, quan es desplaça des de casa fins al centre de Badalona, on estudia. “Normalment poso el codi de la parada, però també tinc opció de posar l’adreça o fer una cerca de la parada més propera”, explica.

Nova versió millorada

Dissenyada per Cetramsa (Centre Metropolità d’Informació i Promoció del Transport), un organisme de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona), l’AMBTempsBus ofereix, des del gener, una segona versió més completa i còmoda per a l’usuari: “Ens permet fer la cerca de 4 maneres diferents: a partir del codi de parada, segons l’adreça, amb el nom de la parada o gràcies a la geolocalització. A més, l’usuari pot consultar el recorregut i els horaris de la línia”, explica Cristina Farré, directora d’AMB-Cetramsa. “Està tenint molt bona acollida i n’estem molt satisfets”.

I és que en poc més de quatre setmanes la nova versió ha doblat el nombre de consultes, ha passat de les 70.000 a les 150.000 diàries: “Hem reforçat el feedback amb els usuaris a través de les xarxes socials. Això ens permet atendre de seguida qualsevol tipus d’incidència”, apunta Farré. Integrada als 18 municipis de la primera corona metropolitana, més Sant Climent de Llobregat i Sant Coloma de Cervelló, l’apli està disponible per a iPhone i Android.

I si agafem un taxi?

Gairebé en paral·lel a la nova versió de l’apli AMBTempsBus, l’AMB a través de l’Institut Metropolità del Taxi (IMET) ha desenvolupat AMBTaxiBarcelona. Una aplicació que permet conèixer la distància, la durada i el preu estimat d’un trajecte en taxi, en condicions normals de trànsit, pel territori metropolità i d’acord amb la tarifa vigent per al 2014: “L’objectiu és acostar el taxi als usuaris i desmitificar que aquest transport és car”, explica Eduard Ràmia, gerent de l’IMET. “Si una família o un grup de turistes fa càlculs potser els surt més barat agafar un taxi que altres mitjans de transport”, afirma.

Paral·lelament a la nova aplicació, que es pot descarregar gratuïtament per als sistemes iPhone i Android i que està disponible en sis idiomes, s’ha posat en marxa un telèfon d’atenció a l’usuari (93 465 50 83) per resoldre dubtes: “A través d’aquest servei volem exercir d’intermediaris i informar en cas que existeixi una diferència considerable entre el preu que assigna l’apli i el que cobra el taxista”, apunta Ràmia.

Versió web

Per a qui prefereixi consultar informació sobre els autobusos o els taxis des de l’ordinador, les aplis de l’AMB ofereixen també la seva versió web: “Les versions web ofereixen la mateixa informació. La idea del servei és que l’usuari tingui tota la informació a l’abast perquè pugui escollir la seva millor opció. Tant en el cas del bus com en el del taxi”, explica Marta Continente, responsable de Smart Cities de l’AMB.

stats