AINHOA BOIX

Nens! A berenar! Font d’energia física i mental

Per a la canalla el berenar és molt important. Els experts recomanen que mengin cinc vegades al dia, i a mitja tarda la fruita, els cereals i els làctics són perfectes per garantir una dieta equilibrada i saludable

Desdejuni, esmorzar, dinar, berenar i sopar. Enumerem de memòria els cinc àpats dels quals ha de constar la dieta d’un nen, com si es tractés de la taula de multiplicar de l’1. Sabem, perquè així ho indiquen els pediatres i perquè així ens ho recordaven els nostres pares entre mos i mos d’entrepà, que fer cada àpat és important per al bon desenvolupament de l’infant. El que molt pocs podem explicar és el perquè d’aquestes recomanacions i, encara menys, per què un menjar com el berenar, que molts adults eliminen de la seva dieta i que d’altres presenten als seus fills en forma de sucs i brioixeria industrial, és igual de necessari per al creixement dels nens que el dinar o el sopar.

Les nutricionistes i fundadores de la clínica Nodrit de la Vall d’Uixó (Castelló), Rosa Cubells i Elena Marco, donen resposta als nostres dubtes. “Si fem les cinc menjades, el que aconseguim és que l’energia que necessitem per funcionar quedi distribuïda durant tot el dia. D’aquesta manera no arribem amb fam ni a l’hora de dinar ni a la de sopar i mengem la quantitat necessària d’aliments”, comenten aquestes professionals des del centre on passen consulta i on ofereixen tallers sobre nutrició infantil. Als tallers parlen, entre altres qüestions, de la importància de fomentar el consum de verdures, fruites i làctics en els nens, però també de com àpats com el berenar són ideals per incorporar aquests aliments. “El berenar és important, a més, perquè podem complementar la dieta amb aliments de gran interès nutricional com són els làctics, els cereals i la fruita”, expliquen aquestes nutricionistes, que veuen en l’entrepà de formatge fresc acompanyat d’una peça de fruita un berenar equilibrat i sa.

Energia suficient

A 48 quilòmetres de la Vall d’Uixó, a València, la nutricionista i directora del centre Nutt, Elisa Escorihuela, dóna suport a les teories de les seves companyes de sector i ho fa amb un enfocament ben semblant. Per aquesta professional el berenar, com qualsevol dels altres àpats, és una font d’energia mental i física per al nen i ha d’estar present en la dieta infantil de la mateixa manera que ho estan el dinar i el sopar.

“Físicament ho tenim tots molt clar: si no es menja no es té l’energia suficient per al dia a dia, però també està comprovat científicament que és necessari per al bon funcionament del cervell del nen en l’etapa escolar”, exposa aquesta nutricionista, que, com Cubells i Marco, aposta per l’entrepà, per la fruita i per la planificació a l’hora del berenar.

La planificació és un punt molt important. Planificant s’equilibren els nutrients que ingerim al dia i, sobretot, s’eviten els productes processats als quals tant recorren els progenitors. “Si es consumeix molt suc preparat i molta brioixeria industrial passa el que està passant a Espanya: que és un dels països europeus amb una taxa d’obesitat infantil més alta”, conclou Escorihuela.