GEMMA CASTANYER

Més parcs amb ‘jugateques’

La ‘Jugatecambiental’, un projecte promogut per l’AMB, s’instal·la aquesta temporada en cinc parcs metropolitans

Des del març i durant tots els diumenges de primavera-estiu moltes famílies han gaudit dels serveis oferts per la Jugatecambiental del Parc de Torreblanca (Sant Just Desvern, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat), un projecte impulsat per l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) en col·laboració amb els ajuntaments i les entitats del territori.

L’objectiu dels espais Jugatecambiental és promoure els valors del parc i alhora oferir un espai de joc i experimentació en família. Una proposta ideal per a qui busqui natura, diversió i descoberta a tocar de casa: “La Jugatecambiental del Parc de Torreblanca és la primera. Després d’aquesta prova pilot i de comprovar que l’acollida dels participants ha sigut molt positiva, hem decidit ampliar l’oferta a més parcs metropolitans -explica Núria Machuca, responsable de projectes de dinamització d’Espai Públic de l’AMB-. Aquest estiu ja hem posat en marxa la del Parc Nou (el Prat de Llobregat) i aviat ho farem també al Parc de Can Solei i de Ca l’Arnús (Badalona), al de la Fontsanta (Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Esplugues de Llobregat) i al de Can Zam (Santa Coloma de Gramenet)”.

Un punt neuràlgic

Tallers amb elements naturals, contes, jocs tradicionals, itineraris guiats, lloguer de material de joc i descoberta, construccions, dibuix, experimentació amb olors i textures... Les jugateques de l’AMB acullen un ampli ventall de propostes, però a més volen ser un espai integrador de tots els esdeveniments que tenen lloc al mateix parc i que porten a terme els ajuntaments i les entitats vinculades als municipis: “Els parcs metropolitans que aquesta tardor-hivern disposaran de jugateques són espais singulars, ja sigui per la seva història, vegetació, entorn, etcètera, amb una àmplia programació d’activitats i un ampli ventall de públic. L’objectiu és que les jugateques esdevinguin elements centralitzadors de tot aquest dinamisme. Per això l’oferta que presentin podrà variar sensiblement d’una a l’altra”, explica Núria Machuca.

En aquest sentit, per exemple, la Jugatecambiental del Parc de Torreblanca inclou la rosa com un eix d’interès en el marc de les seves activitats, o bé la del Parc Nou aprofita la seva ubicació, pròxima al delta del Llobregat, per programar activitats de descoberta dels ocells que comencen a hivernar justament en aquesta època de l’any. “Estan organitzades pels ajuntaments i gestionades per educadors d’entitats del territori que coneixen bé l’entorn, i que programen activitats que posin en relleu les singularitats de l’espai on s’ubiquen. Sempre amb el suport de l’AMB”, explica Machuca.

Els diumenges al matí

Qui tingui ganes de descobrir-les pot gaudir de les activitats i serveis dels espais Jugatecambiental els diumenges al matí, des de les 11 i fins a les dues de la tarda. L’oferta és apta per a totes les edats, des de criatures de mesos fins a gent gran, i, per tant, són espais dels quals pot gaudir tota la família.

En aquests espais el visitant trobarà quatre tipus de serveis diferents: lloguer de material de joc; un espai de joc i experimentació; tallers vinculats amb el parc i que van canviant segons la programació, i itineraris guiats amb un fil conductor diferent cada setmana. “L’objectiu és generar un espai de descoberta en família on pares i fills s’ho passin bé plegats. Els oferim una activitat per aprofitar els diumenges al matí en què fa bon temps. Tornen a casa satisfets pel temps compartit i sorpresos de tot allò que han après”, conclou Machuca, responsable de projectes de dinamització d’Espai Públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.