EVA BACH

"M'és igual" pot voler dir moltes coses

En un taller amb un grup extraordinari de mestres d'una escola pública, em van preguntar què cal fer quan fem una advertència a una criatura i ens respon "M'és igual". Vam representar la situació. Una de les mestres va fer de nena que deia "M'és igual". La resta de companys li anaven responent el que consideraven oportú i ella ens havia de dir quins sentiments i efectes li produïa. L'activitat va suscitar una sèrie de reflexions aplicables tant a l'escola com a casa.

"M'és igual" pot voler dir moltes coses. La majoria de les vegades significa: "En realitat no m'és igual, però no ho sé reconèixer o ara mateix no ho vull reconèixer". Sovint vol dir que una cosa ens importa, ens enrabia o ens dol, però ens neguem a admetre-ho. A vegades també significa "Em faig una cuirassa per no patir". "Si reconegués que m'importa molt -em deia un noi-, ploraria massa". Des del nostre cor d'adults, hem de saber veure el cor de les criatures i ensenyar-les a desxifrar què significa un "m'és igual", així com les emocions que amaga i com expressar-les. "Si dius m'és igual, però a dins teu et dol, em sap greu" -els podem dir-. "Si vols, en parlem -podem afegir-. I si no vols parlar-ne, ho respectaré o m'esperaré fins que en tinguis ganes".

Per protecció?

Quan són una mica més grans, podem explicar-los que en un primer moment pot anar bé negar que una cosa ens afecta per protegir-nos. Però si volem evitar que el malestar creixi, quan ens sentim en disposició és millor reconèixer-ho i parlar-ne.

Val a dir, també, que "M'és igual" és més probable davant d'amenaces, presagis derrotistes o càstigs per part de l'adult. El "M'és igual" que una criatura ens etziba quan veu que volem fer-li pagar alguna cosa, que d'alguna manera li desitgem conseqüències negatives o que no confiem prou en ella, no és un signe d'insensibilitat, passotisme o desafiament. És una manera de contrarestar el nostre poder o un intent de sostrerure's als efectes nocius d'una actitud adulta que a vegades té un punt -o dos o tres- d'agressivitat i fins i tot de crueltat. Si a nosaltres no ens és igual com tractem les criatures, i tenim cura de què i com els ho diem, a elles no els serà gaire igual el que els diem.