Meatless Monday

El dilluns sense carn

El dia 12 de maig una cinquantena d’escoles de les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental, l’Alt Penedès i l’Anoia van celebrar el Meatless Monday, el dilluns sense carn. És el tercer any consecutiu que es porta a terme aquesta iniciativa de Campos Estela, una empresa de serveis d’àpats i lleure per a escoles fundada el 1968, que promou hàbits alimentaris saludables a les escoles a partir d’una bona cuina, feta amb productes frescos i de proximitat.

El Meatless Monday és una iniciativa importada de Los Angeles, Califòrnia, on s’ha implantat aquesta mesura per promoure un estil de vida més saludable, menjant menys carn per reduir malalties com l’obesitat -als Estats Units malalties derivades de l’obesitat generen cada any 300.000 morts- i per contribuir a la defensa del medi ambient, reduint l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Segons la FAO, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, el 18% de les emissions són degudes a la producció extensiva de la ramaderia.

Martí Garcia, director de Campos Estela, assegura que es tracta d’una “acció de conscienciació, de demostrar que es pot menjar equilibradament, bo i sa sense haver de consumir tanta carn”. El menú estrella per a un dia especial va ser: llenties amb arròs i rotllets de primavera, “plat triomfal” del Meatless Monday. Més enllà d’aquesta jornada, Garcia insisteix que el mètode més eficaç per ensenyar a menjar de tot a la canalla és “que s’embrutin les mans, participin en la preparació del menjar i entenguin l’àpat com un acte social. Parant taula, per exemple”.