CRISTINA SERRET

Mares ‘top model’. Miracle o sacrifici?

Moltes dones famoses que han tingut fills aconsegueixen recuperar la línia en un temps rècord. Com s’ho fan? Dietes miraculoses, bisturí o molt de sacrifici?

Una de les imatges més comentades la nit de la gala dels Oscars va ser la d’Elsa Pataky. L’actriu espanyola, embarassada de vuit mesos, va desfilar per la catifa vermella amb un vestit cenyit que marcava la seva panxa. Quinze dies més tard van néixer els seus dos fills bessons.

Moltes dones que han estat mares i van veure Pataky aquella nit s’han quedat bocabadades quan l’han tornat a veure, tres setmanes després de parir, passejant per Malibú amb la figura completament recuperada. Aquestes fotografies han resultat tan impactants que de seguida s’han volgut desvelar els secrets d’una recuperació tan miraculosa: s’han assenyalat des dels sucs de verdures fins a la cirurgia estètica. Totes aquestes especulacions han tingut tanta repercussió que la mateixa Elsa Pataky n’ha fet una entrada al seu blog (Blogs.glamour.es/ elsa-pataky-confidential) amb el títol Los milagros no existen. Segons explica, les claus de la seva recuperació són l’exercici, la lactància, l’alimentació equilibrada i una bona genètica. Ens la podem creure?

No hi ha màgia

Segons la doctora Raquel Nogués, responsable de la unitat de nutrició de l’Hospital Quirón Teknon, sí. Ella es mostra rotunda a l’hora d’assegurar que aquestes recuperacions exprés són possibles, però que la clau radica en el període d’embaràs: “Més que plantejar-nos que bé que està l’actriu després de parir, hauríem de considerar que bé que devia portar l’embaràs, augmentant només els quilos que toca i amb una alimentació correcta. A més, sembla que és una persona acostumada a fer activitat física, que porta una vida activa”. Per la nutricionista, en casos com aquests no hi ha lloc per als miracles de la dieta postpart. Ni tampoc per a les dietes “salvatges”. Segons Nogués, una alimentació baixa en greixos saturats -d’origen animal- i rica en vegetals, llegums, fruites, peix o cereals integrals són els grans aliats del cos en forma. “Cal deixar de banda els bombons que ens porten les visites, i els homenatges en forma de brioixeria industrial que ens fem perquè hem passat una mala nit a causa del nadó”.

El miracle és el quiròfan

Ara bé, no totes les recuperacions són tan naturals. Hi ha una pràctica que consisteix a arreglar l’abdomen per reforçar-ne la musculatura tot just després del part, al quiròfan mateix. Això no obstant, doctors com Vicente Paloma, cirurgià plàstic de l’Hospital Quirón Teknon, no ho recomanen: “És possible fer-ho, però no és l’ideal. El meu parer és que val la pena esperar una mica i, en cas que es vulgui fer aquesta intervenció, dur-la a terme quan la dona ja s’hagi recuperat una mica”. A la consulta del doctor Paloma un 50% de les intervencions d’abdomen i pit són de dones que han estat mares i volen recuperar la figura. Tot i això, el mateix cirurgià, com la seva col·lega, es mostra convençut que la manera de cuidar-se durant l’embaràs és clau per a la posterior recuperació del cos. I que tot i que hi ha dones que es recuperen a gran velocitat el termini mitjà per tornar a recuperar la línia de manera natural és de 9 mesos, igual que l’embaràs. “Sóc conscient que això requereix una capacitat de sacrifici molt gran, i hi ha dones que queden molt castigades i volen una recuperació molt més ràpida. Per això nosaltres obrim la porta a la cirurgia”, diu Paloma.

Sembla clar que és possible tornar a tenir el pes d’abans d’estar embarassada si es fa dieta. Però, i la figura? Els pits d’una mare que ha lactat no queden tocats per sempre més? Raquel Nogués és rotunda en aquest sentit: “No només és possible recuperar la figura, sinó que cal fer-ho, amb exercici i una dieta saludable”.