14/07/2012

L'obesitat infantil, una qüestió d'hàbits

2 min

Em resistia a parlar-ne perquè és un tema recurrent als mitjans de comunicació. Però les dades són colpidores. Segons els darrers estudis, un de cada quatre nens d'entre 3 i 5 anys és obès. Ser obès no agrada a ningú, no només perquè és una xacra social, sinó perquè és un greu problema de salut. I quan pren aquestes dimensions descomunals es transforma en una epidèmia, un problema de salut pública, un problema de tots.

Si el pediatre del nostre fill ens alerta que està per sobre del pes normal, en aquest moment la família, tota, s'hi ha d'implicar perquè, molt probablement, la causa de l'obesitat rau en els hàbits alimentaris dels adults, atès que un nen de tres anys no té cap autonomia alimentària i tot ho ha après de casa. Fins i tot si la causa de l'obesitat és genètica, és recomanable modificar els hàbits.

En definitiva, davant una obesitat infantil, cal que tota la família s'arremangui per buscar la solució, que no es basa, en cap cas, en una dieta extremadament restrictiva ni obsessiva, de les de pesar les mongetes tendres que "toquen". Com a norma bàsica, cal seguir una dieta equilibrada, variada i respectar les hores dels àpats, tots asseguts a taula, on sempre hi haurà una bona amanida, per poder complementar el menú si l'infant s'ha quedat amb una mica de gana. És millor que mengi una mica més a taula que no pas que piqui entre hores.

A casa no hi ha d'haver trampes , com per exemple: galetes delicioses i variades, brioixeria a l'abast, iogurts líquids ensucrats i llaminers, sucs de tota mena de fàcil ingesta, snacks salats en formats industrials. A casa tot això no hi ha d'entrar, per molt que ens solucioni els berenars. Evitarem sempre culpabilitzar l'infant que no en comprem perquè està gras. Simplement, a casa no n'hi ha d'haver, i així evitarem temptacions per als petits de casa, però també per als grans.

Sempre que puguem sortirem de casa a escampar la boira. Si és dia de lleure, tots a passejar, o en bicicleta. Quan s'acaba l'escola, és hora de fer esport o d'estudiar a la biblioteca, sempre lluny de la nevera. Hem de saber que l'obesitat infantil és una malaltia. De ben segur que no només curarem el fill, sinó tota la família i, de retruc, la societat. Lluitem-hi.

stats