26/05/2012

Lewis Carroll

2 min

L'autor d' Alícia al país de les meravelles , conegut com a Lewis Carroll, es deia en realitat Charles Lutwidge Dogson, com el seu pare, el seu avi i el seu besavi.

La família provenia del nord d'Anglaterra i pertanyia a la classe mitjana-alta. La majoria dels avantpassats de l'escriptor s'havien dedicat a l'exèrcit o a l'Església. El seu pare era rector rural i és per aquest motiu que el Charles va néixer a la petita parròquia de Daresbury, al comtat de Cheshire. Va ser el tercer fill del matrimoni i el primer noi. Després d'ell encara van arribar vuit fills més, onze en total, que sorprenentment en l'època, van arribar tots a l'edat adulta.

Quan el Charles tenia onze anys, el seu pare va ser nomenat rector de Croft-on-Tees, al comtat de North Yorkshire, on la família va fixar la residència. El Charles va començar la seva educació a casa dels pares i va destacar aviat entre els germans per la seva precocitat lectora. Era un noi espavilat i amb una gran curiositat, però va haver-hi un inconvenient per al seu desenvolupament intel·lectual: el Charles era esquerrà i, com era habitual en l'època, el van obligar a escriure amb la mà dreta, cosa que va endarrerir el seu ritme. Sembla que això podria ser la causa -tot i que no hi ha cap evidència científica- del seu tartamudeig, un defecte que va persistir en el temps i afectar negativament les seves relacions socials durant tota la vida.

Quan tenia dotze anys, els seus pares el van enviar a una escola privada de Richmond i l'any següent va ingressar a la Rugby School, el prestigiós centre privat del comtat de Warwick, que encara avui dia és un dels internats més ben considerats del Regne Unit. Uns anys més tard, l'ingrés del Charles a la Universitat d'Oxford va coincidir amb la mort inesperada de la seva mare, que tenia quaranta-set anys. A Oxford, el jove Charles hi va descobrir dues passions: la fotografia -una forma d'art que tot just començava- i l'escriptura.

Per publicar els seus poemes i escrits satírics en diverses revistes, l'estudiant va buscar un pseudònim i va trobar-lo a partir de la llatinització del seu nom de pila -de Charles, Carolus- i del seu cognom matern -de Lutwidge, Ludovicus-. Partint d'aquesta base, va tornar una altra vegada a l'anglès i així va néixer Lewis Carroll. Amb el seu brillant expedient acadèmic va obtenir plaça de professor a l'escola Christ Church.

Allà hi va conèixer el degà Henry Liddell i la seva família, que tindrien un paper decisiu en la seva vida. El jove Charles va fer amistat amb la família i sovint hi feia excursions durant les quals li agradava explicar històries a les tres nenes Liddell: Lorina, Alice i Edith. Durant una passejada en barca pel Tàmesi, Charles va improvisar una història de to surrealista que va entusiasmar les nenes, sobretot Alice, que li va demanar que l'escrivís. El jove ho va fer i li va regalar a la nena per Nadal el relat titulat Les aventures d'Alice sota terra . Aquell manuscrit era, com heu pogut imaginar, el germen del ja clàssic Alícia al país de les meravelles , amb el qual Lewis Carroll va passar a la història.

stats