GEMMA CASTANYER

Jugar per aprendre

Les Jugatequesambientals, impulsades per l’AMB, ofereixen activitats ambientals en una vintena de parcs metropolitans

Jugar per aprendre / FOTOS: G.C. Zoom

Tens ganes de celebrar l’entrada de la primavera plantant plantes aromàtiques al Parc del Turonet? O potser prefereixes descobrir com es generen els núvols i construir un pal de pluja al Parc Nou? T’interessa la salut ambiental i vols participar en la Festa del Riu del Parc de la Molinada? Doncs aquestes són només algunes de les propostes que demà, diumenge, organitzen tres de les vint Jugatequesambientals, que des de l’1 de març han obert temporada amb noves activitats per compartir en família.

Les Jugatequesambientals són espais impulsats per l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) en col·laboració amb els ajuntaments i les entitats del territori amb l’objectiu de donar a conèixer i revaloritzar els parcs de la Xarxa de Parcs Metropolitans (XPM), que gestiona l’ens metropolità: “Són punts dinamitzadors dels parcs. Un aparador que centralitza totes les activitats que s’organitzen a l’entorn d’aquest espai públic amb l’objectiu de donar a conèixer la seva importància ambiental i patrimonial”, explica Núria Machuca, responsable de projectes de dinamització d’espai públic de l’AMB.

Nova temporada

Després de l’èxit que han tingut les activitats que han anat proposant durant la temporada tardor-hivern -que va tancar amb una assistència mitjana d’entre 25 i 30 famílies per sessió i Jugateca-, la nova temporada primavera-estiu engega amb molta més força i noves propostes.

“Hem passat de cinc a vint Jugatequesambientals -diu Machuca-, un creixement exponencial que podem explicar, precisament, per l’excel·lent valoració que la iniciativa rep dels participants i per la bona acollida dels ajuntaments i les entitats locals, que han rebut amb il·lusió el nou projecte”, afegeix.

Joc en família

Aquests espais ofereixen un punt d’aprenentatge basat en el joc adreçat a famílies amb infants, tot des d’una perspectiva mediambiental. S’hi poden trobar múltiples propostes: des d’un taller setmanal que no requereix inscripció prèvia fins a itineraris guiats, passant pel lloguer de material o un espai de joc per a famílies on la canalla pot experimentar.

“Les Jugateques ens permeten fidelitzar el públic i centralitzar físicament les múltiples activitats que s’organitzen al parc. La seva oferta és variada i d’interessos diversos, per això també atrau parelles sense fills, grups d’amics o gent gran. Hem constatat que en moltes ocasions les famílies repeteixen perquè són els infants que els demanen d’anar-hi, una oportunitat per descobrir nous parcs de l’àrea metropolitana”, explica la responsable de projectes de dinamització d’espai públic de l’AMB.

Activitats sostenibles

Una de les novetats destacades de la temporada és la diversitat d’oferta en els tallers i activitats que presenten setmanalment les Jugateques: descoberta de la flora i la fauna dels parcs; construcció de caixes niu; contes vinculats a la història i característiques de l’entorn; rutes guiades; tallers amb elements naturals, etcètera. “Enguany cal destacar la col·laboració dels serveis ambientals de l’AMB, que ens aporten 88 activitats del Programa Metropolità d’Educació per a la Sostenibilitat (PMES)”, explica Machuca. I afegeix: “També hi haurà activitats del nostre programa Reparat, millor que nou perquè puguem incorporar alguns dels tallers a les Jugateques.

Les Jugatequesambientals obren cada diumenge en horari de matí, excepte la del Parc de la Muntanyeta, a Sant Boi de Llobregat, que està oberta els dissabtes. Per saber on són i quines activitats proposen cadascuna, només cal consultar la web www.amb.cat/ agenda.