DRETS INFANTILS
UNICEF
Comitè de les Balears

Infants necessitats a Ucraïna

Un milió d’infants necessiten ajuda urgent a Ucraïna, gairebé el doble de l’any passat per aquestes dates, a causa del conflicte d’aquest país, que entra ja al seu quart any.

Aquest augment d’uns 420.000 nins i nines es deu als constants combats i al continu deteriorament de les condicions de vida; 1,7 milions de persones es troben desplaçades. Moltes famílies han perdut els ingressos, els beneficis socials i l’accés a l’atenció sanitària, mentre que els preus han augmentat considerablement. Addicionalment, més de 740 escoles, uns de cada cinc, han estat danyades o destruïdes.

Es tracta d’una emergència invisible, una crisi que la major part del món ha oblidat. Els infants fa tres anys que viuen sota l’amenaça constant de combats i de bombardejos impredictibles. Les violacions diàries de l’alto el foc posen en risc el benestar dels infants i la seva seguretat física i psicològica. La situació és especialment greu per a aproximadament 200.000 infants, que viuen en un radi de 15 quilòmetres de la “línia de contacte”, que separa les zones controlades pel govern i les que no estan sota el seu control.

En aquesta àrea, 19.000 infants s’enfronten al perill constant de les mines i altres artefactes explosius sense detonar. A més, 12.000 nins viuen en comunitats que pateixen bombardejos almenys una vegada al mes. Milers d’al·lots es veuen obligats de manera habitual a protegir-se en refugis antiaeris.

Docents, psicòlegs i pares confirmen que els infants mostren símptomes d’una greu angoixa psicosocial, com malsons, agressivitat, aïllament social i pànic causat pels forts sorolls.

Unicef exigeix un pic més a ambdues bandes que es comprometin immediatament de nou a l’alto el foc signat a Minsk l’agost del 2015, que es respecti el dret internacional humanitari i hi permetin l’accés il·limitat.