Horari intensiu

Des d’aquesta setmana el meu fill de sis anys fa l’horari escolar intensiu. La raó principal per la qual s’aplica és la calor que fa a les aules, que ja complica per ella mateixa la dinàmica organitzativa dels centres i la paciència dels nens. He treballat en instituts on obrint les finestres i la porta la cosa encara es podia suportar, però en d’altres sortíem al passadís marejats i xops com pollastres. Les recuperacions i les avaluacions finals eren com treballar en una sauna. O sigui que el meu fill gran les dues darreres setmanes de curs ha començat a les 9 h i ha acabat a les 13 h. Com que és dels que es queda a menjador, no l’hem hagut de recollir fins a dos quarts de quatre. A aquelles hores jo, tot i treballar a secundària i coincidir en la majoria de festius, no hi arribo. Per sort la meva dona sí i, si calgués, comptem amb els avis. Si et fallen totes aquestes opcions no et queda més remei que pagar els casals d’estiu, que, en general, són força cars.

No critico l’existència del negoci, però no deixen de ser necessitats resoltes en fals. Sembla que aquest país mai no abordarà seriosament la conciliació laboral i familiar. Els juliols amb un parell de fills poden sortir molt cars per als pares sense vacances. El fill petit l’hem tret fa unes setmanes de l’escola bressol. Ens feien pagar el juliol a part, encara que no hi anés perquè marxéssim fora. Fent números, la meva dona i jo calculem que ens hem estalviat uns 600 euros sense comptar extres. Com a professor ja no sé si cobraré una part de paga o només em donaran les gràcies. Almenys el sou sí, cosa que no poden dir els meus companys que han fet substitucions.

Abans encara es podia fer algun curset per acreditar unes hores i cobrar el juliol. Ara es veu que no. També és curiós que, d’una banda, els horaris escolars s’escurcin per la calor, però, de l’altra, sigui quan més sortides s’organitzin. Entenc que aquí el criteri és un altre. Posats a suar, més val que sigui d’excursió que dins d’una aula. El meu fill gran, per exemple, és tan blanc de pell que hem de controlar que li posin crema i que no es tregui la gorra. No exagerem, que l’any passat va tornar a casa amb febre per culpa d’una insolació. Ara bé, no deixa de fer-me gràcia el concepte de jornada intensiva, perquè quan tens fills, faci fred o calor, totes les jornades són igual d’intenses.