Fires per experimentar

Experiència a Manresa

Els estudiants i professors del grau en educació infantil de la Fundació Universitària del Bages (FUB) ja estan preparant la quarta edició de la Fira de l’Experimentació, adreçada a nens de 0 a 6 anys, que es farà a finals d’any al Museu de la Tècnica de Manresa. Es tracta d’una fira en la qual futurs mestres posen a prova propostes d’experimentació que han elaborat en l’assignatura de tercer curs didàctica de coneixement del medi. “La fira també serveix com a font d’inspiració per a mestres en actiu, ja que poden traslladar aquestes propostes a l’aula, i per als pares, que agafen moltes idees per fer a casa”, detalla Montse Pedreira, directora del grau d’educació infantil de la FUB.

Des d’aquest mes també ofereixen un matí de ciència al cicle d’infantil a les escoles que ho demanin (via correu a educacio.infantil@fub.edu i al blog http://blocs.fub.edu/educaciofub/ ). “En aquestes edats primerenques s’ha d’apostar per la ciència de la quotidianitat i amb propostes molt sensorials”, raona Pedreira. Aquesta apassionada per l’educació aposta per l’experimentació amb un concepte científic al darrere, per provocar una pregunta: “Per exemple, ensenyem als nens uns cistells amb pedres i còdols, però també hi ha pedres volcàniques, molt poroses, que gairebé no pesen, i ells investiguen per què”.

Per Pedreira, “aprendre és un plaer natural de les persones i dóna sentit a la vida”, però reconeix que, malauradament, “el sistema educatiu actual, ancorat en un model del segle XIX, no potencia la vocació científica, especialment entre els més grans de primària, i és una llàstima”. “Els docents -assegura la directora del grau d’educació infantil de la FUB- hem de recuperar la curiositat i fer que els nens, que la tenen de manera natural, la potenciïn”.