TRINITAT GILBERT

El Festivalot omple Girona de música

Un festival per gaudir-ne en família 

El Festivalot omple Girona de música Un festival Per gaudir-ne  En família / FOTO: TONI VILCHES / FESTIVALOT Zoom

Són pares, són músics, junts són Els Amics de les Arts, i ara estrenen un nou càrrec, el de creadors del Festivalot, que tindrà lloc a Girona el 6 i el 7 de juny, i que vol convertir-se en l’aparador de tots els gèneres musicals perquè en gaudeixin pares i fills junts. “La primera motivació per impulsar-lo és que tots quatre tenim criatures i sentim la inquietud d’acostar-los a la música”, comenten gairebé alhora. “Dels nostres fills, el més gran té 3 anys i mig”, concreten per precisar la dada.

Així, doncs, a casa, infants petits. Als concerts, públic adult. “Què va! Als nostres concerts hi ha moltes criatures amb els pares, i ens els trobem fins i tot a les hores que toquem al vespre, cap a les nou o les deu”, fet que els fa sostenir que les famílies poden compartir els mateixos gustos musicals, siguin quins siguin. D’aquí que al Festivalot hi hagi en aquesta primera edició pop, rock, música clàssica, jazz, barroca, electrònica, swing i també la infantil, que diuen que respecten molt i que compta amb “una tradició d’animadors molt arrelada”.

No hi ha límits

“El que volem dir és que per a les criatures no hi ha cap gènere musical prohibit”, sinó que tots els poden agradar. “Som els pares els que hem de decidir què els fem escoltar. Jo, concretament, he creat la meva llista a Spotify, que es diu llista Emma, com el nom de la meva filla, i l’he creada expressament per a ella, perquè l’escoltem junts”, diu Dani Alegret.

Al Festivalot els espectacles de música clàssica o de jazz, per dir-ne dos exemples, estaran adaptats a l’edat infantil perquè entenguin sempre en tot moment de quin tipus de música es tracta. Com més finestres obertes, millor. Tal com fa una biblioteca quan conté llibres infantils de diversos gèneres narratius. “El que pot acabar passant és que arribi el dia que la criatura acabi decidint què vol escoltar i què no, que és el que em va passar a mi un dia, que em va demanar que posés una cançó nostra”, recorda el Dani.

La proposta

El Festivalot ha programat més de vint concerts i activitats, que tindran lloc en diferents espais de la ciutat de Girona. “Els restaurants faran menús infantils Festivalot per 4 euros; el millor pastisser del món, Jordi Roca, crearà el gelat Festivalot a la gelateria Rocambolesc i també hi haurà descomptes en els allotjaments”. Dit amb altres paraules, el Festivalot, amb diversos escenaris tancats i oberts, també engloba tota la ciutat amb tota la resta de serveis.

“La mida de la ciutat també hi ajuda, ja que és molt manejable, i per això hem aconseguit que tota l’estructura hagi anat a l’una”, expliquen els dos components dels Amics de les Arts que són de les comarques gironines, el Joan Enric (Vidreres) i l’Eduard (Banyoles). “Els que som d’altres ciutats i no ens coneixem tant Girona tindrem l’avantatge que els escenaris són a prop els uns dels altres, a gairebé cinc minuts caminant”, diuen els altres dos amics de les arts, el Ferran (Reus) i el Dani (Barcelona).

L’objectiu de cara als pròxims anys és mantenir el Festivalot al calendari cultural de Girona. “Amb el Minipop de Tarragona, que es fa en les mateixes dates, també voldríem establir-hi connexions, i que Els Pets vinguin a actuar, ja que amb ells faríem que tres generacions fossin en un mateix concert”, expliquen.

D’entrada, aquest any el Festivalot té els motors a punt. “I els valors, que s’aprenen amb la pràctica, també els impulsa el festival, perquè hem editat un CD benèfic, per al qual els artistes que vénen ens han cedit una cançó”, diuen. El que es recapti anirà a parar íntegrament a la Fundació A. Bosch, que treballa per la investigació de malalties infantils amb un equip de l’Hospital de la Vall d’Hebron.

Alguns dels concerts i actes del Festivalot