ESTHER ESCOLÁN

Establiments ‘child-friendly’

Els hàbits pel que fa a oci familiar estan canviant, i d’un temps ençà pares i fills comparteixen cada cop més sortides i activitats. El nombre d’hotels i restaurants que tenen en especial consideració les famílies amb fills petits ha crescut 

El ritme que impera actualment en la nostra societat fa realment difícil que les famílies senceres gaudeixin de moments d’oci en què tant els adults com la canalla disfrutin igual. D’aquí que quan els pares troben un forat per fer qualsevol tipus de sortida o viatge sigui summament important trobar establiments que siguin especialment sensibles amb aquestes famílies que tenen criatures petites, que entenguin les seves necessitats i que donin una resposta adequada pel que fa als serveis i les prestacions que necessiten.

Ens referim a centres comercials i aeroports que incorporen sales d’alletament i canviadors de bolquers als lavabos, entre altres serveis, però també a aquells hotels, apartaments, bars i restaurants que o bé han nascut amb el xip baby-friendly des d’un primer moment o bé l’han incorporat després.

La Silvia Palomero parla de les seves sortides amb el seu fill, l’Asier, de 16 mesos: “Hem tingut la sort de trobar-nos amb hotels i cases rurals on, en la seva majoria, ens han posat moltes facilitats a l’hora d’allotjar-nos-hi amb el nostre fill i ens han posat un bressol a l’habitació sense cap càrrec addicional. Nosaltres acostumem a avisar-los amb anterioritat -prossegueix la Silvia-, i així normalment quan hi arribem ja ens ho trobem tot muntat i, si cal, l’Asier pot descansar còmodament del viatge”. És un detall que la família Picazo Palomero agraeix, perquè des que l’Asier va néixer van tenir clar que viatjarien junts sempre que fessin alguna escapada. Al llarg d’aquest temps, la família ha viatjat a Andorra, Calafell, el Montseny, Creixell i Sant Pere Pescador, unes escapades que feien en cotxe i que normalment duraven dos o tres dies. “Al novembre ens atrevirem amb l’avió per primer cop, a veure com va!”, explica la Silvia.

Abans del viatge

Si viatgem amb els més petits de la casa, la preparació del viatge sol comportar un desplegament que sovint estressa els pares. Roba, necesser, bolquers, joguines, cotxet i, segons com, fins i tot bressol de viatge... Conscients d’això, els Vilars Rurals de Sant Hilari Sacalm, Cardona i Arnes han incorporat el segell baby-friendly, que fa referència a la cura i l’atenció específica per a famílies amb nadons. “Volem que pares i mares s’oblidin de planejar tots aquells elements indispensables per gaudir d’unes vacances en família amb nens i nenes de totes les edats, començant pels més petits”, subratlla el director de SERHS Hotels, Josep Maria Bagudà.

Als Vilars Rurals les famílies amb nadons hi trobaran des d’habitacions preparades amb banyera i bressols amb mòbils d’animalons fins a escalfabiberons i trituradors, passant per protectors d’endolls i cistelleta de benvinguda amb pitet i cullereta de plàstic. El de Sant Hilari Sacalm, a més, posa a disposició de les famílies una baby room, “una habitació decorada per a nadons, amb mobiliari especial per a ells, amb totes les comoditats possibles per tal que s’hi sentin com a casa”, afegeix Bagudà. Pel que fa als àpats, al menjador es pot escollir entre dues varietats de triturats diaris al bufet, i hi ha plats i coberts per a nadons, trones i elevadors, microones, etc. Al parc infantil, a més, hi ha un gronxador per a nadons i una zona especialment pensada per a ells.

I ells què dinen?

A l’hora d’avaluar l’atenció que reben les famílies amb nens petits als restaurants, la Silvia Palomero torna a ressaltar “l’amabilitat i el tracte amigable” amb què els atenen cambrers i encarregats. Tot i que l’Asier encara menja els triturats que els seus pares preparen a casa abans de sortir, “als restaurants sempre es mostren disposats a preparar un plat especial per a ell en cas que sigui necessari”, explica la seva mare. “La majoria també disposen de trones per a ells, però no tant de canviadors de bolquers, cosa que també he trobat a faltar en alguns hotels que hem visitat”, lamenta la Silvia.

A més, aquesta mare destaca que mai s’han trobat cap establiment que els fes mala cara en veure’ls aparèixer amb un nen tan petit com l’Asier. Pel que fa a aquests hotels i restaurants que reconeixen obertament que no accepten nens als seus establiments i que tanta polèmica han despertat, la mare de l’Asier es mostra molt respectuosa: “No hi estem en contra; nosaltres hem volgut formar la nostra pròpia família i gaudirem al màxim del nostre fill i dels que tant de bo vinguin més endavant, però també entenem que hi hagi gent que quan va de vacances busqui descansar i potser no vulgui tenir nens al seu voltant perquè, siguem clars, els nens criden, es mouen i tiren coses!”

Oferta infantil

Entre els establiments que han incorporat el xip baby-friendly amb el temps trobem el Marc Restaurant, que fa tres anys va haver-se de reinventar i va apostar per especialitzar-se en el públic familiar. Ubicats a la Vila Olímpica de Barcelona, a tocar del Zoo i de les platges, la idea va sorgir durant un dinar que el Marcos Cantarero, el propietari, compartia amb la seva família en una masia. “Quan la Llúcia, la meva filla, va acabar de menjar, una animadora va venir i, després de demanar-nos permís, va col·locar-li un braçalet amb el número de la taula i se la va emportar a jugar a una zona infantil que era a la vora sota la supervisió de diversos monitors”, explica el Marcos.

Partint d’aquesta experiència, una de les sales en desús del restaurant va convertir-se en una sala de jocs infantil supervisada per un monitor i dotada amb nines, cotxes, construccions, jocs de taula, etc., on els més petits poden gaudir amb altres nens d’edats similars mentre els seus pares acaben de dinar amb tota la tranquil·litat del món. I no només això: els diumenges a la tarda, després de dinar, aquest mateix espai es converteix en escenari d’obres teatrals, espectacles de màgia, concerts i tallers que comparteixen pares, mares i fills.

Una oferta alternativa que, juntament amb un menjar de qualitat i un tracte amable i familiar, cada cop atreu un nombre més gran de famílies, que també valoren que Marc Restaurant compti amb trones i canviadors de bolquers i amb menús especials per a la canalla que presenta alguna al·lèrgia o intolerància alimentàries. Benvinguts a l’oci child-friendly.