En família

Escoles bressol per a tothom

Escoles bressol per a tothom / PERE TORDERA Zoom

S’acosten eleccions, i les promeses cauen sobre el poble com les fulles seques a la tardor. Fa anys que les escoles bressol constitueixen una de les promeses favorites dels candidats. Habitualment es parla d’una o unes quantes desenes de milers de places de llar d’infants. Però un nou partit acaba de trencar tots els rècords, proposant que siguin gratuïtes per a tothom. Un 100% de les escoles bressol. Ja no es pot prometre més; a partir d’aquí ja només podem baixar.

Per què aquesta obsessió dels poders públics per decidir, en lloc dels pares, com hem de cuidar els nostres fills? Els pares tenen moltes possibilitats: cuidar els fills ells mateixos, portar-los a la llar d’infants, deixar-los amb els avis o altres familiars, contractar una mainadera... Si una d’aquestes possibilitats fos clara i objectivament millor que les altres, l’Estat tindria dret a promocionar-la, de la mateixa manera que pot apujar els impostos sobre el tabac i abaixar els impostos sobre els aliments sans o sobre els vehicles menys contaminants.

Però quan no hi ha diferències objectives entre les opcions, l’Estat no s’hi pot ficar. No poden apujar els impostos dels cotxes blancs i abaixar els dels cotxes grocs. La gent té dret a decidir de quin color vol el cotxe. Doncs bé, per als nens petits no hi ha dubte; és molt millor estar amb els pares que a la llar d’infants o amb altres cuidadors (no tenim espai aquí per explicar-ho; pot consultar el web http://mastiempoconloshijos.blogspot.com.es ).

Però deixem de banda si els pares són millors que l’escoleta. Suposem, per l’argument, que són iguals (espero que ningú no pretendrà que estar amb els pares és pitjor per al nen que estar a l’escola). Si és igual, l’Estat no té dret a decidir per nosaltres. No té dret a dedicar un munt de diners a pagar escoletes gratuïtes, mentre els pares que opten per cuidar personalment dels seus fills s’ho han de pagar renunciant a un dels seus sous.

Hi ha una solució: que l’Estat decideixi quant es vol gastar per tenir cura de cada nen, i doni els diners a cada família. I cada família decidirà si prefereix pagar la llar d’infants, deixar de treballar durant un temps o complementar la minsa pensió dels avis que cuiden al nen.

El que sí que podria fer l’Estat és legislar per millorar la qualitat de les nostres escoles bressol. És una vergonya que s’acceptin 8 infants o 12 nens d’un any per cuidador. Als països avançats, el màxim legal són tres o quatre infants per cuidador. Respecte per la decisió de les famílies i escoles de qualitat per a aquells que decideixin portar-hi el seu fill.