L’explorador reprimit

Descobrir la bogeria de l’amor

Vaig a una conferència i, a terra, davant la porta d’entrada de l’edifici, atrau la meva atenció un gran grafiti: “ El roce hace el cariño y el cariño crea celos ”. En guardo una foto per a la pròxima xerrada. Quan torno a casa veig que el diari parla d’un diari d’amor que han trobat a la sorra, entre les restes del dramàtic naufragi d’una trentena de refugiats. Una jove escriu al seu amor fugitiu que l’ha deixat: “Segueixes vivint en el meu cor, vull estar amb tu... M’estic morint lluny de tu”. Tot i els drames de violència de gènere i els de veure com les persones que busquen refugi entre nosaltres perden fins i tot allò que dóna una mica de sentit a la seva vida, em trobo pensant en els joves i l’amor.

La pintada em sona a un discurs formal interioritzat per un jove pintor que expressa el risc d’enamorar-se. Les frases del diari em fan pensar en la necessària alienació amorosa per fruir intensament de determinats moments de la vida. I torno a escriure sobre com educar per enamorar-se. Malgrat les batalles d’alguns contra el príncep blau, crec imprescindible fer descobrir a tot adolescent (especialment als nois) l’estat d’emocions intenses que comporta enamorar-se. Que, tot i les seves complicacions, és un dels riscos apassionants que han de desitjar córrer i saber gestionar.

Tanmateix, aquí comencen les complicacions. ¿Com explicar que cal descobrir i acceptar com de malament es troben si l’altra persona no està amb ells i, alhora, que mai poden deixar de ser ells mateixos? Com ajudar-los a descobrir el plaer de sentir-se diluït en un altre amb la mateixa intensitat de fruir de la llibertat, de no renunciar per ningú a decidir què vols fer amb el teu cos, la teva persona, la teva vida, que no pots decidir sobre la vida de l’altra persona que ara quasi forma part de tu? Com embogir amb l’amor i la llibertat els dos junts i alhora?

La jove refugiada ha estat privada de tot. És possible, fins i tot, que hagi mort en les mateixes onades que han portat el seu diari a la platja. Però tenia amor i havia escrit: “Segueixes vivint en el meu cor”. Qui es manifesta contra la gelosia no hauria de renunciar a enamorar-se. Hauria de descobrir el valor i l’experiència de la llibertat. Educar, humanitzar, sempre suposarà facilitar bones experiències d’amor.