P.A.

Dedicar un minut més a la compra setmanal

La importància de saber què mengem

No sempre és fàcil llegir les etiquetes dels productes alimentaris. Hi apareixen alguns components que desconeixem, però potser paga la pena fer un esforç per aprendre a distingir-los. La nostra salut ho agrairà.

L'aspartam (E951)

Es troba en molts aliments etiquetats com "de dieta" o "sense sucre" i és molt present en els refrescos. Nombrosos estudis tenen serioses sospites sobre si és cancerigen i si, a més, també és responsable de reaccions adverses amb altres aliments i additius d'aliments combinats. No s'ha de confiar cegament en l'aspartam per fugir del sucre, ni pagar més per un producte perquè tingui aspartam en lloc de sucre. L'aspartam és una neurotoxina i, segons algunes fonts, a més, pot erosionar la intel·ligència i afectar la memòria a curt termini. Els components d'aquest edulcorant tòxic poden provocar malalties com limfoma, diabetis, esclerosi múltiple i fibromiàlgia, i trastorns com depressió, ansietat, marejos, mals de cap, nàusees i migranyes.

Greixos 'trans'

Els greixos trans es fan servir per millorar i allargar la vida útil dels aliments, i són una de les substàncies més perilloses que es poden consumir. Sota l'etiqueta d'"olis vegetals parcialment hidrogenats", es troben en aliments fregits ràpids i en margarines, i també en bona part de la brioixeria industrial, ja que donen al producte bon aspecte, més durabilitat i una textura que resulta agradable.

"Es formen per un procés anomenat hidrogenació. Nombrosos estudis demostren que els greixos trans augmenten els nivells de colesterol LDL, mentre que disminueixen el colesterol HDL (el colesterol bo ), augmenten el risc d'atacs cardíacs, malalties del cor i accidents cerebrovasculars, i contribueixen a l'augment de la inflamació i altres problemes de salut", adverteix el naturòpata Àngel Perera. A Dinamarca, els olis i els greixos estan prohibits si contenen àcids grassos trans en quantitats superiors al 2%.

Colorants alimentaris

Els colorants artificials que hi ha en refrescos, sucs de fruites i llaminadures, entre d'altres, poden contribuir a provocar problemes de comportament en els nens i donar lloc a una reducció significativa en el coeficient intel·lectual. Els estudis en animals han vinculat altres colorants d'aliments amb al càncer. Compte amb aquests: colorant blau # 1 i # 2 (E133): està prohibit en alguns països com Noruega, Finlàndia i França. Pot danyar els cromosomes. N'hi ha en dolços, cereals, refrescos i begudes esportives. Colorant vermell # 3 o també vermell # 40 (E124): es va prohibir el 1990 després de 8 anys de debat per l'ús en molts aliments i productes cosmètics. S'ha pogut demostrar que causa càncer de tiroide i dany cromosòmic en els animals de laboratori.