Fora de classe

Compromisos d’estiu

Aquests dies he llegit i escoltat amb interès debats sobre si val la pena fer deures a l’estiu, si són útils o si en canvi és millor dedicar les vacances a altres tipus d’aprenentatges menys acadèmics. Particularment no sóc dels professors que carreguen de deures els alumnes. Ni per a les recuperacions els demano treballs que podrien copiar fàcilment per internet. Me n’alegro, que es tornessin a convocar les proves de setembre, tot i que reconec que pocs les aprofiten.

Amb els deures d’estiu tinc la mateixa sensació. Els que millor els farien segurament no cal que repassin perquè tenen excel·lents capacitats i bones notes. En canvi, els que suspenen són els que caldria que aprofitessin els dos mesos llargs de vacances per posar-se al nivell dels companys que promocionen. Malauradament els que més ho necessiten sovint no fan res.

Molts companys docents els aproven si al setembre duen un treball acceptable en comptes de passar per un examen. Consideren que a l’estiu hi ha prou calma i temps per lliurar una bona feina. Tot i així molts es presenten amb les mans buides. El que vull dir és que sovint és més una manca d’hàbits i de responsabilitat personal que de capacitats i contingut. Al meu entendre és més important el compromís de fer-ho.

Es poden aprendre moltes coses a qualsevol edat, però els hàbits i la responsabilitat són conceptes decisius que cal interioritzar com més aviat millor. Jo mateix batallo cada dia amb el meu fill de set anys perquè faci un parell de pàgines d’un quadernet. Ni a ell ni a mi ens entusiasma especialment. Sovint és un simple entreteniment i no seria greu deixar de fer-lo. El que val la pena és el compromís que ha adquirit.

A l’estiu tot ens fa més mandra. Sé que si vull que faci una mica de feina és recomanable que treballi al seu costat, esperonant-lo. El quadern d’estiu no el faig servir perquè els meus fills em deixin en pau. És una inversió de temps en ells, igual que jugar plegats a la piscina. I això és un compromís mutu. Ell sap que quan acabi tindrà moltes hores per fer la seva, per aprendre d’altres maneres. Això sí, haurà interioritzat que cal complir amb els compromisos, les obligacions i els deures.