EVA BACH

Besoncles i besties, grans tresors familiars

Els besoncles són els germans dels nostres avis o àvies i les besties les seves germanes. Faig notar que bestia no porta accent obert a la e , ja que aleshores ens estaríem referint a un animal o a algú que es comporta com si ho fos i no és aquest el cas al qual em vull referir.

Vull fer un petit homenatge a tots els besoncles i besties, i d'una manera especial als meus propis, als que a vegades assisteixen a les conferències i formacions que imparteixo i als que em llegeixen, perquè considero que són figures entranyables que sovint deixen petjades profundes en el nostre cor i en el de les criatures. Personalment, la majoria dels que he tingut ocasió de conèixer els recordo com a persones revestides d'un halo de màgia encisador i d'una tendresa infinita. Els trobo fascinants perquè són portadors d'ecos, aromes i melodies que ens ressonen molt endins i ens connecten fortament amb les nostres arrels. Les seves mirades i les seves paraules, dolces i sàvies moltes vegades, són una porta oberta al nostre passat familiar i alhora una alenada de força i de calidesa que ens sosté en el present i ens impulsa cap al futur.

Moments inoblidables

Considero que he estat realment afortunada perquè sóc d'una època en la qual es portaven les famílies extenses i d'una família en la qual els besoncles i besties eren sempre benvinguts i molt respectats. Alguns es quedaven a passar uns dies a casa i em van regalar moments, records, aprenentatges i gestos d'estimació inoblidables. Als meus fills els explico que hi ha aspectes personals meus, valors i actituds davant la vida que me les han transmeses algun besoncle o bestia, i que ells també els han d'estar agraïts perquè jo els ho he pogut traspassar gràcies a haver-los conegut. Intento que tinguin present el concepte de família extensa i que siguin conscients del gran tresor que és.

No m'estranya gens quan a una persona se li mor un besoncle o una bestia i ho sent gairebé tant com la mort dels avis. Tant si tenen fills com si no, besoncles i besties poden esdevenir autèntics mags o fades en la vida de les criatures i convertir-se en un fil d'or que uneix passat, present i futur en els seus cors.