12/01/2013

Aspergers a l'aula

2 min

Fins no fa gaire desconeixia l'existència del trastorn d'Asperger, i encara menys que tingués alumnes d'aquests al meu centre. En aquest sentit em va sorprendre que es digués que l'assassí de Connecticut tenia aquest trastorn. L'Asperger és un tipus d'autisme en què els afectats interpreten tot el que llegeixen o senten de manera literal, tenen greus mancances d'empatia i poc domini del llenguatge no verbal. Són capaços d'aprendre moltes coses del camp que els interessa, però també d'obsessionar-se fins a extrems insospitats davant d'un canvi de rutina o qualsevol factor que no puguin controlar.

No fa gaire vaig presenciar com un alumne amb Asperger va patir un brot d'ira. Estava tan descontrolat que fins i tot la direcció va decidir trucar a una ambulància i als Mossos. Confesso que em va impactar l'escena. Vaig passar un moment per consergeria i em vaig trobar uns quants policies i un parell de sanitaris acorralant el pobre noi mentre cridava que no volia que el tornessin a ingressar. Vaig marxar per no entorpir l'escomesa, però el cert és que el noi va tornar a l'institut pocs dies després com si no hagués passat res.

Casos especials

He tingut alumnes amb problemàtiques físiques i psíquiques. Alguns fins i tot m'entren a classe amb un vetllador que els fa de guia. Per sort, quan els agafa un atac o s'impacienten per qualsevol detall que a mi se m'escapa els vetlladors són els que els treuen discretament de l'aula i eviten mals majors. Per exemple, enguany he d'avaluar una noia que quan s'enfada crida com posseïda i es colpeja el cap contra la paret. També tinc un noi que no suporta la presència de ningú a l'esquena i que s'angoixa perquè creu que un virus d'ordinador el farà emmalaltir. I a ells també els he d'avaluar com als altres. En aquests casos se'ls aplica un pla individualitzat per aprovar-los amb uns mínims lluny dels continguts curriculars.

Les psicopedagogues que segueixen aquests alumnes diuen que els tenim al centre perquè es puguin socialitzar amb els altres companys "normals". Jo tinc les meves reserves. Crec que la majoria estan molt aïllats del grup. Sospito que la raó és simplement un problema de diners i de falta d'infraestructures. Tinc clar que els podrien atendre molt millor en altres tipus de centres.

stats