UNICEF, COMITÈ BALEARS

Amenaça de fam a somàlia

La desnutrició aguda i les malalties augmenten entre els infants en un país al límit per la sequera

A mesura que la fam amenaça novament Somàlia, les dades mostren un augment del nombre d’infants amb desnutrició severa aguda, còlera o diarrea aquosa aguda, una combinació que va causar la mort a molts infants en l’època de fam de l’any 2011.

Entre el gener i el febrer, més de 35.400 infants amb desnutrició severa aguda han rebut tractament amb aliments terapèutics a centenars de centres de nutrició de tot el país, un 58% més que en el mateix període de 2016. Segons dades actualitzades el passat 28 de març, des de principi d’any s’han registrat més de 18.400 casos de còlera i diarrea aquosa aguda, la majoria en infants petits. Aquesta xifra supera ja els 15.600 casos registrats en tot l’any 2016.

No es disposa del nombre exacte d’infants que han mort a causa de la fam o la desnutrició, en part perquè molts sucumbeixen a malalties i infeccions. Però els infants amb desnutrició severa aguda tenen nou vegades més probabilitats de morir a causa d’alguna malaltia que els infants ben alimentats. Durant l’època de fam de 2011, la xarampió i la diarrea van ser les principals causes de les morts.

Sis anys després de la declaració de fam al sud i centre de Somàlia, el país està novament al límit de la catàstrofe. En aquesta ocasió, la sequera és més generalitzada i afecta Somalilàndia, Puntlàndia i zones de pasturatge de Somàlia, a més del sud i centre del país (les àrees més afectades l’any 2011). El nombre de persones en risc imminent és superior i els infants es troben entre els més afectats.

En el mes de febrer, Unicef ja va advertir que 944.000 infants patirien desnutrició aguda durant l’any 2017, incloent-hi els 185.000 amb desnutrició aguda greu que necessiten suport vital i urgent. Aquesta xifra podria disparar-se, fins i tot si la temporada de pluges d’aquest mes fos completa.