Abraçades i petons. Un regal per a l’ànima

Laura Coll, mestra d’infantil de l’Escola del Sol de Sabadell i autora de diversos contes per a canalla, considera que “abraçar és un acte d’amor i d’estima, en el qual s’estableix un contacte emocional i afectiu molt beneficiós per a la salut emocional de les persones i, a la vegada, per al seu benestar”. Per a aquesta educadora, les abraçades són un regal per a l’ànima, amb un munt de beneficis. “Ens acosten a l’altre i ens ajuden a connectar afectivament. A més, provoquen confiança i seguretat en un mateix, confort i afavoreixen l’expressió emocional”.

Coll, que també és mestra d’educació especial, ha comprovat com a educadora i com a mare que les abraçades i un contacte càlid “milloren l’autoestima, ens donen consol i ens ajuden a recuperar-nos d’un mal moment emocional”. Igualment, té clar que “rebaixen el nivell d’estrès i d’angoixa, milloren l’humor, el flux sanguini i, sobretot, generen benestar i felicitat”. No són beneficis casuals, sinó que estan avalats científicament. Les abraçades i els petons augmenten els nivells de l’hormona oxitocina i fan que s’activin uns mecanoreceptors de la pell anomenats corpuscles de Pacini, que s’encarreguen de regular la pressió arterial.

A més, està demostrat que les abraçades i les carícies milloren el sistema immunològic, ja que promouen la generació de glòbuls blancs i ajuden a millorar la recuperació de les malalties. Així ho reflecteixen les conclusions d’un estudi de l’Escola Universitària de Medicina de Miami.